Писателят Николай Иванов събра в книга неизвестни досега документи за гроба на Левски

Публикувано на вт, 21 Февр. 2017
655 четения

Нова версия за гроба на Васил Левски, съставена на базата на неизвестни досега документи и карти, представя великотърновският писател Николай Иванов в последната си книга. Според него през 1937 г. останките на Апостола са открити до днешното Министерство на земеделието на софийската улица “Дамян Груев”. Там е намерен и черепът на Георги Бенковски. Авторът е категоричен, че историческата наука вече разполага с достоверни материали, които безспорно доказват, че гробът на Левски е бил точно на това място.
“Разкрити са документи за гроба и костите на Левски и Бенковски” се казва в книгата. Документите, които Иванов публикува за първи път, той успял да изрови в архивите на Националния военноисторически музей. Те разкриват митарствата на тленнните останки на двамата национални герои между институциите, където са предадени за изследване. Документ по документ се събира мозайката на неоспоримата истина, обяснява писателят.
В книгата за първи път може да се види фотографията на човека, който последен се е докоснал до костите на Апостола и подписа му върху документа, срещу който ги е получил за идентификация. Показан е и гробът на Левски до Министерството на земеделието в точното му заснемане на картографски план в мащаб 1:250 през 1894 г. Приложена е и акварелна картина на изоставения му гроб от 1909 г., преди върху него да бъде положен паваж, както и други неизвестни факти.
В книгата си Николай Иванов призовава да бъдат направени нови археологически разкопки, за да изпълним завета на Апостола преди обесването му: “Да бъда погребан в България и да се знае къде е гробът ми.”
Първите и най-сериозни проучвания за гроба на Васил Левски са през периода 1936-1939 г. по повод на честванията за 100 г. от рождението му. Следващата голяма акция за търсенето гроба на Левски е от 80-те години, предизвикана от писателя Николай Хайтов и довела до поставянето на паметна плоча на стената на църквата “Св. Петка Самарджийска”. Мястото и до днес не се признава от българските археолози за гроб на Дякона.
Книгата на Николай Иванов беше представена в Националната библиотека в София, а официалната ѝ премиера във Велико Търново ще бъде в четвъртък от 17 часа в Регионална библиотека “П. Р. Славейков”. Събитието ще бъде съпътствано от откриването на документална изложба. В нея ще бъдат показани последните разкрити материали за големите български революционери Левски и Бенковски.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново