Писателят Ерик Уайнър прекара един от най-добрите дни в живота си във В. Търново (снимки)

Публикувано на пн, 17 юни 2019
368 четения

Световноизвестният американски писател и пътешественик Ерик Уайнър определи деня, прекаран във Велико Търново, като един от най-добрите дни в живота си. Той смята града за едно магично място.  “Аз се интересувам много от историята, въпреки че за американец това е странно. При нас една стогодишна къща се смята за стара, докато тук тя по-скоро е нова. Във В. Търново може да помиришете миналото и това е много хубав аромат. Аз съм приятно изненадан и очарован, че модерният ви университет е наследник на известна средновековна литературна и художествена школа. За мен наистина е огромна чест днес да се присъединя към тази многовековна традиция. Това е един от най-добрите дни в живота ми”, развълнуван сподели Ерик Уайнър.
“Знаем, че Великотърновският университет е втори по големина и като година на създаване в България, но в моето сърце той винаги ще е номер 1”, добави писателят. Пред академичната общност в пълната зала 321 в Ректората на ВТУ той се пошегува с преподавателите. “В творчеството си аз се боря с големи идеи, но се опитвам да го правя по един лек и изпълнен с хумор начин. При цялото ми уважение към моите нови колеги от ВТУ, които често се опитват да направят простите идеи сложни, в моите книги аз правя обратното – сложните идеи представям по прост начин”, пошегува се типично в свой стил Уайнър. Той каза, че според него е важно професорите да се научат да говорят не само помежду си, а да говорят на целия свят.
На официална церемония по-рано днес писателят беше удостоен с най-високото отличие на търновската алма матер – званието “Doctor honoris causa”. Той получи ритуална тога, почетен знак, почетна диплома и икона със светите братя. Уайнър бе награден с решение на Академичния съвет за приноса му като медиатор в диалога между народи и култури по глобални, социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси. На събитието присъстваха ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, зам.-ректорите проф. Вихрен Бузов и доц. Димитър Димитров, председателят на Общото събрание на ВТУ Антоанета Анчева, деканът на Филологическия факултет проф. Ценка Иванова, издателят Нейко Генчев и др.
Ерик Уайнър сподели, че вече работи по най-новата си книга и тя е свързана с практическата философия. Предстои да излезе следващата година и ще се казва “Сократ експрес”. “Наистина вярвам, че това къде сте, определя това кои сте. Апахите смятат, че мъдростта обитава мястото и аз съм съгласен с това. В тази дигитална епоха хората са гладни за мъдрост. Смартфонът дава достъп до много информация, но не и мъдрост”, каза Уайнър. С книгите си аз се опитвам да направя мъдростта по-общественодостъпна, допълни той.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново