ПГТ „Д-р Васил Берон“ с отлично представяне в националното състезание по икономика в Свищов

Публикувано на вт, 19 Мар. 2019
163 четения

Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във В. Търново участва с два екипа в националното състезание по икономика в направления „Икономикс“ и „Предприемачество“. Надпреварата се проведе в  Стопанската академия в Свищов. Екипите са подготвени от г-жа Галина Атанасова – единайсетокласниците Николета Димитрова и Стефка Петрова, специалност „Организация на туризма и свободното време“ и абитуриентите Деси Силвиева и Жулиета Георгиева от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“.

Екипът на Николета Димитрова получи първа награда за оригинална бизнес идея. Търновките впечатлиха журито с предложението за производство на шоколадови изделия на база рошково брашно и нерафинирана тръстикова захар – продукт, подходящ  не само за диабетици, но и за всички  хранещи се здравословно.

В оспорваната надпревара в направление „Предприемачество” участваха 84 участници от 19 училища в 17 града. 18 сборни екипа от различни училища генерираха предприемачески идеи и предложения за разработването и предлагането на нови продукт на българския пазар.

Освен с избор на наименование и правна форма за регистриране на собствена фирма, учениците трябваше да определят и необходимите материални, финансови и човешки ресурси. Да очертаят основните фирмени конкуренти и потенциални клиенти; да формулират силните и слабите страни на дружеството, възможните заплахи; прогнозните приходи и пазарния дял. Акцентът бе поставен върху оригиналното мислене и креативните способности на учениците да предлагат нови идеи за развитие на бизнеса и формулират възможни начини за повишаване на пазарния потенциал.

Разработените предложения на екипите се оценяваха от жури с представители на Стопанската академия, Община Свищов и бизнеса.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново