ПГСАГ е отборен победител в регионалното състезание за най-добър млад строител

Публикувано на пт, 17 мар. 2023
584 четения

ПГСАГ „Ангел Попов“ във В. Търново стана отборен победител в състезанието „Най-добър млад строител“. Ученици от гимназията премериха сили в регионалния кръг на надпреварата, организирана от Министерството на образованието и за поредна година изпревариха конкурентите си. Състезанието се проведе в два поредни дни в Плевен и в него участваха екипи от строителните гимназии във В. Търново, Видин, Монтана, Враца, Габрово, Тетевен и Плевен. Бъдещите строители  се състезаваха в направленията „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи”, „Облицовки и настилки“, „Зидария“ и „Сухо строителство“.

Дисциплините „Сухо строителство” (работа с гипсокартон) и „Зидарии” (зидане с тухли Wienerberger) са отборни. Зидарите Димитър Йорданов и Седат Саидов от 11 клас, специалност „Строителство и архитектура“ бяха безапелационни при изграждането на своята стена. Те победиха останалите с прецизната си работа, темпо и екипност. Журито, включващо представители на фирмите-спонсори и местната Камара на строителите, оцени високо техния труд и им отреди първо място, като оцени не само практическите им умения, а и познанията, които показаха по време на теста предходния ден. Отборът Габриел Маринов и Александър Стайков от 11 клас, специалност „Строителство и архитектура“ показа точно око и умения за работа с щендерните конструкции, но се класира трети.

В останалите 2 категории, където учениците разчитат само на собствените си умения, Пламен Божков завоюва първо място и златен медал за отличното изпълнение на облицовка на стена в състезателната дисциплина „Облицовки и настилки“. Пламен е ученик в 10 клас, специалност „Водно строителство“ и участва в подобно състезание за първа година, но подходи професионално и заслужи своята награда. За пръв път в надпреварата се включи и Мартина Наумова от 11 клас, специалност „Архитектурна реставрация“. Тя представи ПГСАГ „Ангел Попов“ в състезанието „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи”, където участниците демонстрират уменията си да нанасят равномерно покрития, да отсичат цветове, да комбинират дизайнерски цветовете и да изпълняват майсторски спирит ефект. В класирането Мартина е трета, информираха от гимназията в старата столица.

Представителите на ПГСАГ „Ангел Попов“ ще участват и в следващия кръг на надпреварата, където победителите ще мерят сили с другите победители от цяла България, посочиха от училището и пожелаха успех на учениците си и техните ръководители – инж. Мария Георгиева и инж. Георги Николов.

Николай ВЕНКОВ

сн. ПГСАГ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново