Петокласник от СУ “Ем. Станев” единствен в България притежава “акордеона на XXI век”

Публикувано на ср, 22 февр. 2017
2414 четения

Петокласникът Валентин Тодоров от СУ “Емилиян Станев” единствен в България притежава акордеон с клавиатура “Кравцов”, който е познат сред специалистите като “Инструмента на XXI век”. Акордеонът е измислен от проф. Николай Кравцов през 80-те години на миналия век, а по-особеното в него е клавиатурата от дясната страна, която дава възможност без аранжименти да се изпълнява всякакъв вид музика – от органни през симфонични композиции до балкански инструментали. Новият клавирен инструмент е много популярен в Западна Европа, Русия и Корея, а досега няма български музикант, който да свири на него.
Малкият Валентин свири на акордеон от 1 клас и вече е носител на куп призови отличие от различни музикални конкурси. Новият му инструмент е произведен в Белоруския завод за музикални инструменти “Зонта” и закупен от родителите му. Със съдействието на президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ) Калоян Николов са платени митото и лицензът за акордеона в размер на 2200 евро.
Акордеон “Кравцов” е представен за първи път в България през 2015 г. по време на Петия световен шампионат по фолклор. От тогава професорът, който е завеждащ на катедрата по народни инструменти в Руската музикална академия в Санкт Петербург, прави майсторски класове у нас. Във второто издание на обучението през миналата година Валентин и неговият учител Станимир Демирев са били само гости, а това лято те са поканени да участват. Инициативата е част от програмата на VII Световен шампионат по фолклор, който ще се проведе от 17 до 27 август по черноморските ни курорти.
Около 20 ученици от 1 до 12 клас в СУ “Емилиян Станев” посещават класа по акордеон и синтезатор, който ръководи Станимир Демирев. Талантливият Валентин е гордостта на училището. Той се е преборил за първото място във фестивалите “Танцуващи клавиши” в Нови пазар, “Орфеева дарба” в София и Първия национален конкурс, организиран от НУИ “Проф. Веселин Стоянов” в Русе. Сега се готви усилено за участие в националния конкурс на СУ “Антим Първи” в Казанлък, който се ще проведе през следващата седмица.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново