Петима са номинирани за почетен гражданин на Велико Търново

Публикувано на вт, 7 мар. 2023
8571 четения

Петима са номинираните за Почетен гражданин на В. Търново за 2023 година. Това са актьорът Любомир Бъчваров, ректорът на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов, учителят и дългогодишен председател на РС на КНСБ за областта – Димитър Григоров, и посмъртно – писателят и журналист Марин Бодаков, и хирургът д-р Иван Толеков. Комисията към Общинския съвет, състояща се от председателите на всички 12 постоянни комисии, и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ще разгледат номинациите идната седмица и ще излязат с предложение, което ще се гласува на тържествената сесия на 22 март. Наградата се връчва ежегодно по повод празника на старата столица, на изявени общественици за техните заслуги и принос в развитието на града и общината.
Актьорът Любомир Бъчваров е номиниран от инициативен комитет от 25 общественици, хора на науката, изкуството и културата, президентите на Ротари и Лайънс клубовете и на дамския Зонта клуб в старата столица и др. Те изтъкват неговия изключителен принос за развитието на духовността и културата на В. Търново, за постиженията му в областта на театралното и киноизкуство, за активната му работа като директор на МДТ “Константин Кисимов”, за неговата дългогодишна творческа и общественополезна дейност и по случай неговата 80-годишнина.
Ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов е предложен от инициативен комитет, като мотивите за това включват огромния му принос за утвърждаването на висшето учебно заведение като авторитетно, престижно и модерно, оказало съществена роля за развитието на съвременния облик на града като културно и просветно средище. Номинацията е и за цялостната му научноизследователска, преподавателска и административна работа, за социално отговорната му дейност като ръководител на уважавана държавна институция и един от най-крупните работодатели в цялата община. Предложението е и заради личното му участие и активната му гражданска позиция при утвърждаването на В. Търново като историческа, културна и духовна столица на България.
Синдикалистът и учител Димитър Григоров е номиниран от Педагогическия съвет на ПМГ “Васил Друмев”, с подкрепата на Читалищното настоятелство на НЧ “Искра”. В стремежа си към самоусъвършенстване Григоров завършва няколко висши образования. Носител е на редица награди. Той е и бивш активен спортист.
Марин Бодаков и д-р Иван Толеков са предложени посмъртно за званието почетен гражданин. Бодаков е номиниран от представители на културната общност във В. Търново. Той е поет, литературовед, доцент по журналистика, редактор, общественик. Автор на девет книги със стихове, на литературно-исторически изследвания, свързани със стари търновски автори, на оперативна критика и есеистика в най-четените периодични издания за литература и култура. Човек с открита и ясна демократична позиция по обществените дела, посочват вносителите.
Д-р Иван Толеков е хирург, отдал повече от 30 години от живота си на хуманната професия. Великотърновският лекар е второ поколение медик, син на известния в старата столица д-р Найден Толеков, създател на урологичното отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. До последно д-р Иван Толеков беше част от екипа на хирургията в областната болница.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново