Педагози от СОУ “В. Благоева” се обучаваха в Испания

Публикувано на вт, 5 май 2015
641 четения

Двама учители и психологът на СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново са участвали в обучителен курс в родния град на Сервантес в Испания. В семинара са се включили педагози от Гърция, Турция, Румъния, Малта, Реюнион и Унгария. Преподавателят по испански Емилия Хаджийска, психологът Лилия Цанкова и учителят по биология Розалия Димкова са били единствените участници от България.
Обучението е било на тема “Енергизираща психология в класната стая за редуциране на ранното отпадане от училище”, като педагозите са имали възможност да съчетаят теоретичните знания с практически упражнения.
“Получихме полезни знания за ситуацията по отношение на ранното напускане на училище в различните европейски държави. Усвоихме и иновативната методология “Техники за емоционална свобода”, чрез която може да се намалят стресът и напрежението сред младите хора. Показаха ни различни начини за мотивиране и включване на ученици с проблемно поведение. В програмата бяха застъпени  умения за управление на емоциите и намаляване нивата на стреса, подобряване на междуличностните вазаимоотношения и образователната среда”, разказа Розалия Димкова, която е координатор на проекта по програма Еразъм + в търновското СОУ. Тя сподели, че новата техника помага и на самите учители да намалят собственото си напрежение и стрес, както и последиците от тях.
Културната програма в град Алкала де Енаре е съвпаднала със седмицата, посветена на Сервантес. Участниците са имали възможност да зърнат крал Фелипе VI, да посетят родната къща на Сервантес, църквата, в която е кръстен, и един от най-старите университети в Европа – на Алкала.
До края на годината учители от СОУ “Вела Благоева ще се обучават в Англия и Исландия.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново