Педагогическият факултет на ВТУ продължава сътрудничеството си с неделни училища в Гърция

Публикувано на ср, 20 сеп. 2023
297 четения

Педагогическият факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” продължава успешното си сътрудничество с неделни училища в Гърция. На 16 септември в една от залите на Общината в Йерапетра, Крит, беше открита втората учебна година за БНУ “Капитан Петко войвода”, с училищен ръководител Мериам Пашова, на което присъства доц. д-р Катя Симеонова, преподавател в Педагогическия факултет на Великотърновския университет и организатор на педагогическата иновация “Маратон за герои”. Българи и гърци, деца, родители, роднини и приятели от българската общност в града уважиха тържеството.
“За мен и за ръководството на факултета е много важно да продължим близкото сътрудничество с неделни училища в съседна Гърция. Там работят много българи. Техните деца имат нужда от подкрепа в интегрирането в гръцката среда, а освен това възможностите за тях да продължат висшето си образование в България са реални. Затова и обучението в неделните училища трябва да бъде на високо ниво и да се провежда от педагогически специалисти, които да оказват непосредствена подкрепа на децата не само в изучаването на българския език, но и в подготовката за кандидатстване в университети. Почти всички ученици от гимназиален етап на училището в Йерапетра се подготвят да кандидатстват в български университети”, разказа доц. Симеонова.
Пожелания за успешна и здрава учебна година отправи и председателят на Общинския съвет на Йерапетра – Мария Сакадаки, поддръжник на каузата за културно сътрудничество с България и добър приятел на българското неделно училище в града. Обредна пита в цветовете на българския трикольор, мед и шарена сол, бакърено звънче и менче, красиви български рози изпълниха сърцата на всички присъстващи в залата, а децата с блестящи очи обещаха да бъдат още по-старателни в изучаването на българския език. Тази година училището е лицензирано от МОН, с което се разширяват възможностите за закупуване на повече учебници и помагала, и за назначаване на втори учител, който ще пътува от Ретимно и ще работи с учениците в гимназиален етап, разказа доц. д-р Симеонова.
“В нашето младо училище “Капитан Петко войвода” в Йерапетра често каня различни гръцки специалисти – психолог, художник, фотограф, които организират интерактивни дейности и игри за по-малките ученици. Идеята е децата да имат възможност да общуват в приятелска среда с тях, да ги приобщават по-непосредствено както към гръцкия език и култура заради обучението в гръцките училища, така и да се създават приятелско доверие и контакти между деца, родители и специалисти точно на територията на българското ни неделно училище. Приятелството и сътрудничеството между България и Гърция е цел на асоциация “Васил Левски”, на която съм председател. Виждам как старанието в тази посока дава чудесни резултати не само за двете училища, на които съм ръководител – в Йерапетра и в Катерини, но и за българската общност в двата града. Благодаря на МОН за признанието на моя труд и за подкрепата на училището. Сърдечно благодаря на Великотърновския университет и на Педагогическия факултет за насърчаването на нашето развитие и за чудесното сътрудничество”, е споделила Пашова.
На този етап близкото сътрудничество с неделни училища в Гърция се дължи на добрата комуникация с ръководствата на няколко неделни училища. Тя започна в началото на миналата учебна година с онлайн маратоните на студентите – бъдещи учители от педагогическата иновация на доц. Симеонова “Маратон за герои”. Сътрудничеството се разшири с организиране на конкурса “Магията е в моите очи” през месеците март-май. През новата учебна година се предвиждат множество дейности с основните партньори – БНУ “Паисий Хилендарски”, Атина, НУ “Васил Левски”, Катерини, НУ “Капитан Петко войвода”, Йерапетра, и БУ “Цар Симеон Велики” – Дикеа, Орестиада, между които са студентски и докторантски мобилности с цел практика по програма “Еразъм+”, организиране на нови детски конкурси, участия в конкурсите на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, онлайн уроци на студенти, участия на училищата в следващия четвърти сезон на “Маратон за герои”. През месец май 2024 г. предстои гостуване във ВТУ на децата от БУ “Цар Симеон Велики” – Дикеа, Орестиада, с училищен ръководител Диана Кимпарис по програмата на МОН “Образователни маршрути”, посочи доц. д-р Симеонова.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново