Патриотично шествие в кв. “Бузлуджа” подготвят учениците от СУ “В. Благоева”

Публикувано на ср, 8 Ное. 2017
553 четения

Мащабна програма за гражданско и патриотично образование на учениците е подготвило ръководството на СУ “Вела Благоева” във Велико Търново. Шест училищни и родолюбиви песни ще трябва да разучат през следващите пет месеца всички ученици от 1 до 12 клас. Освен това децата и младежите ще се заемат със строеви упражнения, ритмично ходене и маршируване. След усилени репетиции, през април децата и младежите, строени в блокове по класове, ще направят тържествено шествие в кв. “Бузлуджа”. Парада ще посветим на празника на училището, а най-голямото ни желание е официалният блок да предвожда духов оркестър, сподели директорът на гимназията Ангел Янчев.
Разработената училищна програма е в изпълнение на Наредбата за гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование на просветното министерство. Тя е съгласувана и утвърдена от три съвета в училището – Педагогическия, Обществения и Ученическия.
За да подготвим учениците, ще използваме часа на класа, както и учебните занимания по музика и физическо, обясни училищният шеф. Вече е създаден график за разучаване на песните. В началото възпитаниците на школото ще се заемат с химна на СУ “Вела Благоева”, създаден по музика на Николина Благоева и текст на Маргарита Воденичарова и Катя Бакалова. “Децата на Търново”, “Тих бял Дунав”, “Химна св. братя Кирил и Методий”, “Родина” и “Край Босфора” са останалите пет песни, които ще трябва да могат да изпълняват учениците. През януари ще стартират заниманията по строева подготовка, които постепенно ще бъдат усъвършенствани, за да могат подрастващите да се научат да маршируват и под музикален съпровод.
Десетокласничката Яна Илиева е избрана за председател на новосформирания Ученически съвет. Според правилника тя ще изпълнява задълженията на ученически омбудсман и ще защитава правата на децата и младежите в СУ “Вела Благоева”. Освен отлична ученичка, Яна е и много добър организатор. В рамките на инициативата “Мениджър за един ден” тя беше главен секретар на Главна финансова инспекция в София.
След оспорван избор в три тура Яна Илиева е преборила 13 кандидати за председателското място. След това тя е предложила 12 представители на паралелките за членове на училищния ученически съвет. Едно от първите предложения на учениците е въвеждането на задължителна униформа.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново