Пътни знаци висят като гилотина над тротоар в центъра на В. Търново

Публикувано на чт, 22 юли 2021
1473 четения

За опасни пътни знаци, висящи над тротоар в центъра на Велико Търново, сигнализираха граждани в редакцията на “Янтра ДНЕС”. Става въпрос за знаците, намиращи се на кръстовището до Паметника на обесените. “Преминавайки оттам, забелязах, че знаците не са хоризонтално поставени, а по някаква причина са накриво. Вглеждайки се по-внимателно, видях, че конструкцията е захваната за конзолата на тераса с парче тел, което създава опасност за преминаващите оттам. При по-силен вятър ръждясалият винкел, на който са сложени знаците, може да падне и да нарани някой пешеходец или да се стовари върху кола и да предизвика пътно-транспортно произшествие. Висят буквално като гилотина над тротоара”, разказа великотърновец, който ежедневно минава на въпросното място.
Съгласно Наредба 18 за сигнализацията на пътищата с пътни знаци, издадена от МРРБ, пътните знаци трябва да отговарят на определени изисквания. “Пътните знаци и другите средства за сигнализиране се поставят отдясно на платното за движение, с лицевата си страна срещу посоката на движение, така че да не се закриват от други пътни знаци, препятствия, съоръжения или принадлежности в обхвата на пътя на място, което осигурява своевременното им разпознаване и възприемане от участниците в движението”, е записано в наредбата.
Съгласно чл. 15 пътните знаци и другите средства за сигнализиране се закрепват на специално предназначени метални и други конструкции, в т. ч. стълбчета, конзоли, портални рамки, въжени конструкции и други, или на съществуващите в обхвата на пътя пътни принадлежности и съоръжения. Закрепването трябва да осигурява тяхната стабилност и независимо от атмосферните условия да не позволява падането, завъртането или изместване, е записано още в наредбата. Захващането с тел, както е в случая, не гарантира безопасност и стабилност на пътните знаци, категоричен е подалият сигнала гражданин.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново