Първият училищен звънец отново събра малки и големи

Публикувано на вт, 15 сеп. 2020
853 четения

Първият звънец отново събра малки и големи ученици и техните учители. С вълнение и очакване за успешна нова учебна година всички те прекрачиха прага на своите училища. Заради противоепидемичните мерки този път тържествата бяха по-скромни, но не и по-малко вълнуващи, защото всички се постараха този ден да бъде наистина тържествен.

С най-голям трепет в двора на училищата пристигаха първолаците. Нарамили на гръб новите си ранички, пременени в новите си дрешки и с букети цветя в ръце те се оглеждаха, търсейки с поглед своята учителка, която да ги поведе по пътя към познанието.

В двора на ОУ “Бачо Киро” във В. Търново празничната програма започна с посрещане на училищния флаг и знамето на България, което бе издигнато под звуците на националния химн. След това бе отслужена молитва за благословение на всички присъстващи и освещаване на знамената. С изпълнения на стихове и песни своя поздрав към гостите на събитието отправиха талантливи възпитаници на училището. Сред тях бяха и трима бъдещи първокласници., които символично получиха ключа на знанието от второкласника Михаел Пенчев.

“Днес, в малко по-непривични условия, ние за 49-ти път широко отваряме вратите на нашето училище, за да посрещнем първо вас, драги първокласници. Малко по-късно ще дойдат и всички останали ученици. За вас, най-малките, това е първият ден в храма на познанието, а за другите е поредната учебна година. За всички нас днешният ден е празничен, топъл, светъл, но и много различен. Различен, защото най-доказалото се училище-живота, ни поднася един прекрасен урок, който със сигурност ще остане в поучителната съкровищница на историята. Всъщност уроците са два – първият е, че няма по-могъща сила от майката природа, а вторият-че ние хората можем само заедно да преминаваме през изпитанията, на които ни подлага този толкова прекрасен, но и променлив свят. И ако сме добри ученици, тази година ще бъде поредната успешна. Ако не, ще се наложи да учим уроците си отново”, обърна се към присъстващите директора Владимир Николов. Той подчерта, че започва последната година преди половинвековния юбилей на училището в една непредсказуема среда и затова призова учителите и родителите към единство и взаимна подкрепа.

Официални гости на събитието бяха първият директор на училището Гинка Стефанова,  общинският съветник Деян Хаджийски, председателят на училищното настоятелство Петя Георгиева, председателят на обществения съвет Марин Чернев и др.

Тържеството на осмокласниците в Природоматематическата гимназия “Васил Друмев” също започна с посрещане на знамето и химна на България. В двора на школото те се събраха  със своите нови съученици и бъдещите си учители.

“Всяка година в училището е важна за нас, защото тя ни дава възможност да насърчаваме умовете, творческия дух и ентусиазма на нашите ученици. Скъпи осмокласници, отличните ви резултати на Националното външно оценяване доказаха правото ви да бъдете в една от най-добрите гимназии както в областта, така и в страната. Сега вие сте в началото на един дълъг път, който трябва да извървим заедно. Затова подайте с вяра ръка на своите учители, които ще ви поведат по пътя на мъдростта и знанието. Поставете доброто начало на вашето обучение в гимназията, което в края на годините ще ви даде богатата реколта”, каза директорът на училището Ангел Гушев и увери родителите, че децата им са в сигурни и добри ръце. На учителите той пожела творческа енергия и ентусиазъм, здраве и душевна увереност.

Обръщение към присъстващите отправи и официалният гост на събитието Снежана Данева-Иванова, зам.-кмет на В. Търново. Тя пожела на учениците чрез своите успехи непрекъснато да издигат авторитета на училището и града. Данева благодари на учителите за положените усилия през изминалата трудна учебна година и им пожела успех през новата.

За доброто настроение на всички се погрижиха танцьорите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Българче”.

 

Николай ВЕНКОВ

сн. Бранимир БОНЕВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново