Първият учебен ден в снимки, думи и вълнения

Публикувано на чт, 15 сеп. 2022
2658 четения

С много вълнение 8 800 ученици влязоха в класните стаи в училищата от област В. Търново. От тях близо 700 са първокласниците. От всички учeници над 7 000 са възпитаниците в общинските училища, а около 1 800 – в държавните професионални гимназии в старопрестолния град.  Кметът на Велико Търново Даниел Панов беше гост на откриването на новата учебна година в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Вела Благоева“, СУ „Емилиян Станев“ и Американския колеж . „Първият учебен ден не се забравя и се помни цял живот. Днес с вълнение си спомняме за първия учител, първите написани букви, за отварянето на буквара. Горди сме да живеем в историческата и духовна столица на България. Имаме щастието в града ни учениците да се увеличават за поредна година, при това – в трудни и предизвикателни времена. Всичко това ни носи оптимизъм и надежда за доброто бъдеще пред В. Търново“, каза по време на училищните тържества Даниел Панов. Той пожела на първокласниците смело да навлизат в света на знанието, да създават много нови приятелства в техния втори дом – класните стаи. „Четете все повече и повече. Всеки ваш успех е гордост за старата столица“, обърна се Панов към по-големите ученици.

„Щастливи сме, че училищният двор отново е огласен с детска глъч, песни и весели разговори и с нетърпение чакаме децата да влязат в класните стаи. Дано новата учебна година да е успешна и най-вече присъствена“, каза Иваничка Петкова, директор на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Прагът на училището прекрачиха 820 деца, с две подготвителни групи. Учениците са разпределени в 34 паралелки. Първокласниците са в 5 паралелки, а учебният процес ще протича на две смени, тъй като материалната база не позволява преминаването в едносменен режим. Петкова сподели, че е изготвен проект за физкултурен салон, който ще бъде подаден за финансиране, като изпълнението му би позволило децата да започнат да учат едносменно. Вече е спечелено финансиране за реконструкция на спортната площадка в южния двор на училището със специална мека настилка и оборудване. През лятото беше обновено и освежено фоайето при главния вход на школото, както и на втория етаж, където е административни корпус, припомни директорката.

За 20-ти пореден път Американският колеж във В. Търново посрещна своите ученици. При откриването на новата учебна година, директорът на училището Петър Иванов припомни, че успехът на възпитаниците на колежа преминава през взаимните усилия и ангажираност на учителите и родителите спрямо тяхното възпитание и обучение. Той припомни, че за 15-ти пореден път, откакто бяха отново въведени матурите за 12 клас, Американският колеж е първи в града, в областта и винаги в челните места на най-добрите училища в България.

„Преди години аз бях на вашето място и знам какви хубави моменти ви предстоят. Пожелавам ви да използвате умно времето си тук. Не е важно откъде идват идеите, а докъде стигат, така че от името на всички, които стоят зад тази идея ви пожелавам смислена и успешна учебна година“, обърна се към учениците Цвета Караиванова, председател на Съвета на директорите на Американския колеж.

„Този тържествен ден ще остане в историята, защото от днес първото търговско училище в старопрестолния град, създадено в далечната 1919 г. , има свой патрон. Личност, която ще вдъхновява поколения ученици, ще бъде пример за успех, родолюбие, благородство и отдаденост на хората – д-р Петър Аладжов“, каза с вълнение Виолета Йосифова, директор на Старопрестолната професионална гимназия по икономика, която вече носи името на своя патрон – бележития финансист, икономист, общественик и благодеятел. В своето тържествено слово директорът на учебното заведение приветства новите членове на училищната общност и ги призова да съхраняват традициите на гимназията, да се справят с предизвикателствата, които ще срещат, да усвоят отлично професиите, които са си избрали и не на последно място – да бъдат здрави и успешни през новата учебна година. Тя припомни, че тази есен за 103-ти път училищните врати се отварят, за да посрещнат ученици, учители и всички, които изпращат с благопожелания своите деца. 365  възпитаници на СПГИ ,,Д-р Петър Аладжов‘‘ започват с вълнение първия учебен ден, а за първи път прага на училището прекрачват 78 ученици, избрали да продължат средното си образование там.

Президентът на „Ротари клуб“ Валентин Михайлов поднесе на Йосифова почетното ново знаме. То бе осветено пред всички гости и ученици от отец Асен.

„Пожелавам ви да правите като моя баща – Петър Аладжов. Бъдете трудолюбиви, дисциплинирани и целенасочени. Вижте докъде се стига така. Той тръгна точно оттук, от това училище, стигна до най-високите постове в България, на 9 септември падна от тази височина на най-ниските позиции – без дом, без средства, без нищо. За три месеца създаде нови предприятия и придоби ново състояние. Не е важно кой ви дава съвети, вие можете сами, със собствени сили, да намерите своя път и да се издигнете с познанията, които това училище ще ви даде“, обърна се към учениците принцеса Теофана фон Саксен – дарител и общественик, дъщеря на д-р Петър Аладжов, която бе специален гост на събитието, заедно със своя син Макс-Емануел Георг Аугуст Петер. Тя добави, че българското образование се цени високо по света и затова пожела на младежите повече усърдие и вяра.

Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ и Анатоли ПЕТРОВ

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново