Първи случай на африканска чума във Великотърновско

Публикувано на пн, 15 Юли 2019
2560 четения

Първи случай на африканска чума по свинете беше регистриран в домашно стопанство в свищовското село Ореш. Преди седмица на телефон 112 е получен сигнал за изхвърлено прасе в покрайнините на селото. Местните власти са взели нужните проби, а животното е загробено. В четвъртък стана ясно, че пробите са положителните и със заповед на директора на Българската асоциация за безопасност на храните Дамян Илиев започва акция за унищожаване на прасета, които са останали.
Още в средата на миналата седмица обаче местните жители започнали масово да колят свинете си, защото били притеснени от случаите на африканска чума в съседните плевенски села, разбра “Янтра ДНЕС”. Затова властите са успели да евтанизират само шест големи и 15 малки прасета, които били останали в стопанствата.
След като стана ясно, че в Ореш има африканска чума, на входа и изхода на селото бяха поставени два пропусквателни пункта. Полицейски служители наблюдават движението на автомобили, както и да не се извършва износ или внос на животни. Санитарната зона е 3 км, така че селото е относително изолирано. Има и 10-километрова зона, която също ще бъде под контрол, като в този периметър ще бъдат взети проби, за да се проследи статусът на животните.
На територията на цялата област се провежда информационна кампания във връзка с риска от заболяването, начините на разпространение, мерките за биосигурност, които трябва да се спазват. Предвидена е безопасна обработка и съхранение на месото и продуктите, добити от заклани здрави животни, правилно обезвреждане на отпадъците за недопускане разпространение на африканската чума. Мерките предвиждат още незабавно преброяване и изготвяне на списък с всички домашни свине във всички свиневъдни обекти в населените места на областта. Наложена е забрана на търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине по главни и вторични пътища, с изключение на тези от индустриалните и фамилни ферми, извън зоната на огнище, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на изискванията и правилата, определени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.
Определени са терени във всяко населено място за загробване на труповете на умрелите и умъртвени прасета и предоставяне на проби от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви прасета от ловно-рибарските дружинки.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново