Парче от свален американски изтребител е част от изложба във Велико Търново

Публикувано на сб, 23 сеп. 2023
525 четения

Над 250 стендови модела, изработени от близо 60 участници от България и чужбина, видяха посетителите на “Манта Модел Експо” в зала “Hackerplace” в Европейския информационен център във В. Търново. Те бяха разпределени по периоди, обхващащи военна техника от Първата и Втората световна война, годините между войните, Студената война, както и нашето съвремие, включително и на цивилна тематика. Имаше умалени копия на много самолети, танкове, кораби, подводници, човешки и животински фигурки и цели диорами. Изложението на стендови модели се проведе за 12 пореден път, като основната тема тази година бе свързана с най-масовия самолет-изтребител във Втората световна война – „Месершмит 109“, представен в различните му разновидности.
Експозицията включваше модели в мащаб от 1:72 до 1:32, изработени от участници от В. Търново, Варна, Търговище, София, Пловдив, Попово и други български градове. Сред атрактивните макети имаше и такива, направени от покойния вече Валентин Петров – един от най-добрите български моделисти. Румънците, както всяка година, активно подкрепиха българските си колеги и вече очакват с нетърпение да бъде обявена темата за следващата година, сподели Мирослав Стойнев, един от създателите на националния Клуб “Манта”, който съществува вече 13 години и обединява моделисти от цяла България. Той отбеляза, че в това издание са се включили и нови участници, които са останали очаровани от В. Търново и вече са влюбени в града.
Великотърновецът Стефан Стефанов отново изненада всички със своя модел, представящ сцена, при която български самолет – таран, успешно е атакувал американски бомбандировач. С нея той отдава почит към подвига на поручик Димитър Списаревски, загинал при боен полет по време на бомбардировките наo София през Втората световна война. Моделът беше придружен с истинско парче от американски самолет, свален в Еленския балкан от наши пилоти, запазено като свидетелство за българските героизъм и саможертва.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново