Пак питат великотърновци за терена на Старото военно училище

Публикувано на вт, 11 юни 2019
841 четения

Публична дискусия за възможностите за развитие на територията на Старото военно училище ще организира Община Велико Търново. Това стана ясно по време на серията от лекции на архитектите, които участваха в Международния архитектурен конкурс “Ново сърце за Стария град”. Целта на презентациите е запознаване на местната общественост с най-добрите проекти, за да могат да се включат в обществената дискусия за терена, който е една от най-разискваните теми в града.
“Теренът на Старото военно училище притежава огромен потенциал за развитието на В. Търново. Фактът, че е бил със специален начин на ползване, на практика го е изолирала от гражданите. Затова територията се нуждае от стратегия и концепция, която да я социализира и приобщи към града, като най-важният въпрос е от какво ще се нуждае В. Търново след примерно 50 г. Смятам, че с една по-широка дискусия и гражданско участие могат да се вземат правилните решения”, заяви арх. Велислав Доцин, чийто проект бе един от премираните от международното жури. Той представи концепцията си за сградата на Експозиционния център и градоустройствените решения за останалата територия, залагайки на велоалеи, зони за рекрация и спорт, подземни паркинги, сгради със зелени покриви и др. Презентации направиха също арх. Диего Терна, който бе класиран на второ място, и арх. Мая Шопова.
Междувременно стана ясно, че до края на годината се очаква да бъде издадено разрешително за строеж на Експозиционния център по проекта на арх. Клаудио Нарди, който спечели архитектурния конкурс. В момента се подготвя техническата документация за сключване на договор с арх. Нарди. Паралелно със строителството на сградата Общината планира да продължи с лекциите и събиране на мненията на гражданите за терена на Старото военно училище.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново