Ожесточени “престрелки” се водят в старото училище в Хотница

Публикувано на чт, 14 Ное. 2019
5146 четения

Тони Прокопиев

Старото училище във великотърновското село Хотница се превърна в арена за ожесточени престрелки и зрелищни битки. От няколко дни около сградата, която повече от четвърт век е необитаема, могат да се видят младежи в пълна бойна екипировка. Разделени в отбори, те се забавляват като воюват помежду си. Това се случва благодарение на младия предприемач Тони Прокопиев, който, завръщайки се от САЩ, решава да създаде първото в региона игрище за военно-симулативната игра еърсофт. Играта е популярна в много държави по света, но в Българя е все още прохождаща.

24-годишният младеж е роден и отраснал в Свищов. Завършил е регионално развитие и политика в Софийския университет. Няколко пъти по време на обучението си е бил и в САЩ. Приключвайки висшето си образование, Тони се замисля с какво да продължи. Избира да опита с еърсофт игрище, тъй като идеята му се струва добра. Проучва как стоят нещата с тази игра в България и се оказва, че има много малко места в страната, където са направени подобни терени. Във Великотърновския регион няма такъв и младият мъж решава да действа. Започва да търси подходящо място и попада на старото училище в Хотница. През годините сградата е била и детска градина, а сега е частна собственост. 112-годишната двуетажна постройка е с площ 560 кв.м и 12 дка двор. Теренът веднага му допада и той решава да го наеме. Със собствениците решават, че ще е добре да се стопанисва по някакъв начин, вместо да тъне в разруха. След някои ремонти, игрището вече функционира.

“Вече проведохме две пробни игри с местните младежи. Те отдавна нямаха търпение да отворим игрището и дори идваха с голямо желание да помагат в подготовката на терена и сградата. Преди това строителна бригада поправи покрива, а сега остават леки довършителни работи, но на практика, който желае вече може да заповяда и да се забавлява”, разказа Тони Прокопиев. Той добавя, че една игра е с продължителност 3 часа, но всеки желаещ трябва да отдели повече време, тъй като предварително трябва да се направи инструктаж и да се екипират участниците. Тони споделя, че освен за еърсофт, теренът може да бъде използван и за други игри, особено подходящи при провеждане на тийм билдинг на фирми. Младежът се надява на интерес и от многобройните туристи, които посещават Хотница заради известния в цяла България красив водопад.

Еърсофт (от англ. аirsoft) е военно-симулативна игра, пресъздаваща военни действия. Играчите се разделят на отбори и използват напълно реалистични реплики на бойни оръжия, изстрелващи 6 мм пластмасови топчета, с които поразяват противниците. Често хората свързват еърсофта с пейнтбол, но при него топчетата не оставят видими следи при попадение, а репликите за еърсофт са  по-реалистични, по-далекобойни и по-точни от пейнтбол маркерите, разказва Тони. По време на игра в употреба влизат истински военни тактики и екипировка, като се използват реплики на всякакъв калибър оръжия.

Николай ВЕНКОВ

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново