ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ отбеляза патронния си празник

Публикувано на пт, 20 ян. 2023
1715 четения

Основно училище “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново отбеляза тържествено празника на своя патрон и 54 години от създаването си. Програмата, която продължи в рамките на няколко дни и включваше редица мероприятия с ученици от учебното заведение, завърши с водосвет, отслужен от отец Славчо, и поднасяне на цветя пред барелефа на търновския Патриарх на входа на училището.

„Днес целият български народ отдава почит на този свят човек – виден духовник и книжовник, а всички ние, ученици и учители, с гордост носим името евтимиевци. Имайки привилегията да учим и работим в училище, чиито патрон е той, с почит и уважение прекланяме глави пред неговия ореол“, каза в обръщението си към присъстващите Иваничка Петкова, директор на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

„Със своята езикова реформа, Евтимий, който тогава са наричали вторият Моисей, е направил огромни промени в културата не само на България, а и на Сърбия, Влашко, Румъния, Русия и цялата средновековна православна общност, и това е само детайл от неговото дело. Този ден е един повод, да се замислим как ние се съизмерваме с дейността му и това е особено важно за вас, защото вие имате огромната чест да сте част от институция, която носи името на Патриарха – един от най-достойните синове на Търново и на България“, каза в приветствието си Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново.

Картината „Пътят на кирилицата“, вдъхновена и създадена от приемането на кирилицата като трета официална азбука в Европейския съюз през 2005 г. бе подаръкът, който по слечай празника поднесе на училището проф. Пламен Легкоступ, преподавател във Великотърновския университет, сподяйки, че три от четирите му деца са завършили това учебно заведение. В картината са събрани изображенията на част от българските будители, свързани с развитието на азбуката и българския език – светите братя Кирил и Методий, светите Седмочисленици и разбира се св. Патриарх Евтимий Търновски.

В ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ работи екип от 70 висококвалифицирани педагогически специалисти, които обучават 825 ученика в общо 34 паралелки от 1 до 7 клас. За дългия период от 54 години на съществуване през тази институция са преминали много възпитаници на учебното заведение. Много от тях са се реализирали като висококвалифицирани специалисти във всички сфери на живота, прославили името на училището у нас и по света“, подчерта директорката и допълни, че за трета година учебното заведение работи като иновативно в областта на природните науки. Тя припомни и за множеството подобрения в сградния фонд  и дворното пространство. Петкова посочи постиженията на учениците в учебния процес, успехите им в различни състезания, както и участието на училището в национални програми като: „Образование за утрешния ден“, „Подкрепа за приобщаващо образование“, „Равен достъп до училищно образование в условията на криза“, „Без свободен час“, „Заедно в изкуствата и спорта“ и др.

На събитието присъстваха още: Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет и на Училищното настоятелство на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община В. Търново, Искра Мандова, председател на Обществения съвет на училището и директор на Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет, проф. Венка Кутева, доскорошен председател на Обществения съвет и декан на Педагогическия факултет на ВТУ, към който ОУ „Св. П. Евтимий“ е базово училище, представител на издателство „Клет“ и родители.

След официалната церемония и празничния водосвет, в централното фоайе на училището се състоя награждаване на най-добре представилите се ученици и класове в проведените спортни турнири и конкурси. Там бе подредена и изложба с творби, посветени на патронния празник.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново