ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и неделно училище в Гърция ще си сътрудничат

Публикувано на вт, 31 окт. 2023
401 четения

ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново и неделното училище “Капитан Петко Войвода” в Йерапетра, Гърция, стартираха сътрудничество помежду си. Виртуалната среща между ученици в начален етап на двете учебни заведения се осъществи чрез иновацията на Педагогическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” “Маратон за герои”, която бе организирана от студенти третокурсници, редовно обучение, участници в образователната програма “Начална училищна педагогика и специална педагогика”, и доц. д-р Катя Симеонова. На нея присъстваха също Иваничка Петкова и Иван Иванов, директор и зам.-директор на великотърновското училище.
Акценти в проведения онлайн “урок по живот” бяха не само българските възрожденци-будители от миналото, но и някои основни съвременни аспекти на будителството. Децата сами достигнаха до убеждението, че едни от първите будители в техния живот са родителите и учителите.
Чрез презентация, беседа и предизвикателство към учениците в двете училища студентите засяха семената на създаването на стойности за другите, като първо бъдем хора със стойности за самите себе си: познаваме много добре собствените си силни и слаби страни, приемаме ги, слабите се стремим да променим към добри, не мълчим срещу неправдата, имаме позиция, търсим истината, подкрепяме справедливостта дори когато е много трудно, даваме си кураж да се развиваме, постоянно учим, забелязваме напредъка си, радваме се за него и искаме да знаем и можем все повече, правим същото за другите – даваме кураж в трудни моменти, радваме се когато напредват, радваме се, за техните успехи, разбираме хората, съчувстваме им в трудни моменти и сме пример за това пред останалите, различаваме доброто и злото, но също така разбираме, че светът не може да бъде само черен или само бял – че има много нюанси, които разбираме все по-често и все по-добре и прилагаме това в общуването с другите, и много други акценти, които бяха съотнесени към делата на най-изявените и познати на децата будители от миналото.
Срещата беше наситена с благодарност и вълнение за деца и учители, разказа доц. д-р Симеонова. Сътрудничеството ще продължи с интересни съвместни инициативи, като конкурси, онлайн уроци със студенти и преподаватели, участия в проектни дейности и др. Ще се включват и други класове от начален етап на ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, допълни тя.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново