ОУ “Хр. Ботев” от В. Търново ще се бори за титлата „Най-активно училище“

Публикувано на пн, 11 Мар. 2019
73 четения

ОУ “Христо Ботев” във В. Търново е финалист в първата фаза от мащабната програма „Нестле за по-здрави деца“. По случай финала на фаза 1 от инициативата ще бъде организирана специална церемония, на която училището ще представи своите постижения за изграждане на трайни хранителни навици и култура за здравословен начин на живот у своите възпитаници. Четири от висчки 20 финалисти ще бъдат отличени за своята отдаденост и активно участие по време на проекта.

Организаторът ще предостави парични награди, които да допринесат за облагородяване на материалната и спортно-техническа база на училищата, включили се в инициативата. Голямата награда е в размер на 10 000 лева, с която победителят да реновира своята столова или физкултурен салон, където децата прекарват своето свободно време. Специалната награда, която ще бъде предоставена, е среща с шеф Жоро Иванов, на която той ще сподели своя опит и знания с персонала, за да могат децата да получават разнообразна и питателна храна с наличните продукти.

От началото на учебната 2018/2019 г. над 500 деца от пет училища от област Велико Търново се включиха в програмата и започнаха да се обучават за ползите от балансираното хранене и активния начин на живот. В продължение на 4 месеца учебните заведения преподаваха уроци по шестте модула от проекта, които са свързани с ролята на плодовете и зеленчуците в ежедневния хранителен режим, ролята на всекидневната физическа активност, консумацията на вода, споделеното време със семейството при хранене и правилната грижа за домашните любимци.

Въз основа на представянето на всички 119 училища бяха отличени 20 от тях, избрани с оглед на количествен критерий (процент участващи ученици) и качествен критерий (предоставена идея за продължение на Програмата). Сред финалистите са 6 училища от община Пловдив, 3 от София и София област, както и редица училища от областите Търговище, Смолян, Варна, Монтана, Враца, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново и Русе.

Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново