ОУ “Бачо Киро“ е с най-добри резултати от външното оценяване след 7-ми клас

Публикувано на пт, 5 Юли 2019
1070 четения

ОУ „Бачо Киро“ е с най-добри резултати в Област В. Търново от външното оценяване след 7-ми клас. Възпитаниците на училището са първенци както в изпитите по български език и литература със среден успех 69,57 точки, така и в тези по математика с 57,29 т.

С най-добро постижение в един от двата изпита е Александра Даскалова от СУ „Ем. Станев“. Тя е единствената в Областта с максимален резултат от 100 т. в националното външно оценяване по математика. В това по български език и литература няма ученик, събрал пълен актив.

На изпита по математика са се явили 1769 седмокласника. Средният резултат, който са постигнали е 29,45 т., при ниво за страната 33,64 т. Това е с 1,82 т. по-ниско от миналогодишното постижение на седмокласниците от Област В. Търново. Едва 26 от учениците са с резултат над 86 т., докато незадоволително представилите се с по-малко от 16 т. са 551.

При училищата, подгласници на ОУ „Бачо Киро“ на теста по математика са школото в Килифарево, великотърновските ОУ „Св. П. Евтимий“ и СУ „Ем. Станев“. С най-слаби резултати са учениците от селата Батак, Писарево, Алеково и Водолей.

На външното оценяване по български език и литература са се явили 1703 ученика.  Над 86 т. са постигнали 90 от тях, а под 16 – 133-ма. Средният резултат е 51,32 т., което бележи ръст от 5,03 пункта. Това им отрежда 10-то място в класацията за цяла България.

Тук след първенците от ОУ „Бачо Киро“ се нареждат ОУ „Св. П. Евтимий“, СУ „Ем. Станев“ и ОУ „П. Р. Славейков“.

„Все още не сме направили цялостен анализ на постигнатите резултати. Видно е, че работата ни в сферата на обучението по български език и литература има успех. За съжаление обаче математиката изостава, така че ще се наложи тепърва да наблегнем там“, обобщи Розалия Личева, началник Регионално управление на образованието.

Информация и статистика от двата теста е качена в сайта на РУО – В. Търново.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново