Отварят заведенията на открито, КПП-та падат след Гергьовден

Публикувано на нд, 3 май 2020
7110 четения

Заведенията на открито ще бъдат отворени, а КПП-та на входовете на градовете ще бъдат премахнати след Гергьовден. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместен брифинг с Националния оперативен щаб. Премиерът уточни, че е взето решение за разхлабване на някои от наложените мерки срещу разпространението на коронавируса, а кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение. Разрешава се практикуването на индивидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, а автоинструкторите ще могат да провеждат теоретични курсове при спазване на правилата.

Заведенията с градини, тераси и маси на открито ще могат да заработят отново, но само след проверка на служители от Регионалната здравна инспекция за спазване на съответните изисквания, които предстои да бъдат изготвениот експертите.
„Преди дни на председателския съвет на БХРА коментирахме, че намаляване на капацитета на заведенията може да се отрази дори по-зле от ситуацията в момента и да започнем да работим на големи загуби. Защото, ако се намали капацитетът на обектите наполовина, не знам дали е рентабилно изобщо да работим. Ако не се предприемат и други мерки, като намаляване на ДДС, намаляване на такси тротоарно право, такса смет, данък сгради и др., много трудно можем да оцелеем повече от месец“, заяви Петър Стефанов, председател на БХРА – В. Търново. Той уточи, че от Асоциацията постоянно изпращат писма до правителството с предложения за подпомагане на бранша, но засега без успех. Упрекът на ресторантьорите и хотелиерите е, че ресорният министър Николна Ангелкова досега не е подкрепила по никакъв начин сектора и не е защитила техните интереси. Според тях мярката 60/40 не е адекватна за бранша, тъй като на практика нямат никакъв оборот, с който да изплатят 40-те процента от възнагражденията на служителите. Тя е приложима само за фирми, които имат някакъв оборот и работят с намален капацитет. А засегнатите в сектора на ресторантьорството са много. Само на територията на община В. Търново има регистрирани над 300 обекта за хранене. Заетите в бранша в областта са над 3000 души, като на практика всички служители в момента са на борсата или в неплатен отпуск.

„Предложените от правителството мерки отново са половинчати и недомислени, без да са съгласувани с нас. Всичко се прави на парче. Браншът и преди беше на ръба на оцеляването и заради това имаше протести през януари. Сега, ако заработим при капацитет 1/3, съответно и персоналът трябва да бъде с намален състав, тъй като оборотът ще е по-малък. Някои от колегите дори предложиха изобщо да не отваряме, докато не станат ясни мерките на правителството спрямо нас. Ние искаме намаляване на ДДС на 5 % докато продължава тази криза, след което да бъде увеличено на 9 %. Това е едно от нещата, за което отдавна настояваме, тъй като за нас е наистина сериозен проблем,много висок данък, който при тези условия не можем да плащаме“, каза още Петър Стефанов. Според него много от заведенията изобщо няма да отворят, въпреки отхлабването на мерките.

Весела БАЙЧВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново