Отряд за борба с тероризма атакува къща пред очите на ученици (снимки)

Публикувано на пт, 17 май 2019
1018 четения

Отряд за борба с тероризма атакува къща пред очите на ученици. Това се случи в Деня на отворените врати в Националния военен университет „В. Левски“ във В. Търново. Събитието за поредна година събра стотици ученици от Габрово, Трявна, Севлиево и Градница. Освен тактическите действия по прочистване на стая, младите хора видяха стрелба с пистолети, автомати и картечници.

Курсанти демонстрираха различни техники, касаещи тяхната военна подготовка, като имаше обособени три учебни места. На едно от тях бе показана техника, която е на въоръжение в Българската армия. Учениците видяха боен танк Т-72 , БТР, МТЛБ, БМП 23, свързочна машина, инженерни и строителни машини, разузнавателни химически машини, водоноска, полева кухня, ремонтна апаратна и др. Те можеха да влязат, да пипнат и да усетят какво е да се намират в тези тежащи тонове бойни единици. „Част от тази техника дори е изпитана в реални военни ситуации в международни мисии“, поясни Илиян Ангелов, зам.-декан на Факултет „Общовойскови“ към НВУ. На другото учебно място беше изложено леко стрелково оръжие. Момичетата и момчетата разгледаха различни снайперни пушки, пистолети, автомати, картечници и РПГ. От по-крупнокалибрените огневи средства бяха показани зенитна установка ЗУ-23 и противотанково оръдие СПГ-91. Химиците демонстрираха противогази и други средства за защита при химическа атака. Близо до тях бе показана инженерна техника и парашутна подготовка. Маскировката на разузнавачите се оказа едно от най-атрактивните неща за учениците, които също боядисаха лицата си и облякоха униформи за снайперисти.

„Денят на отворените врати в НВУ се организира съгласно Наредбата за провеждане на военно обучение с българските граждани от 9 и 10 клас. То става под формата на комплексни занятия със съдействието на НВУ. Целта е учениците да се докоснат практически до въоръжението и техниката в българската армия, както и да придобият ясна представа за войсковия живот“, сподели Кристиян Гранджан,  началник на Военно окръжие – Габрово.

Стрелковият учебен полигон „Беляковец“ събра стотици млади хора. Десетокласничките Пламена и Благовеста от СУ“В. Левски“ в Севлиево бяха най-впечатлени от танковете. „Май на нас ни е по-интересно, отколкото на момчетата. Тях нещо не ги влече бойната техника. Ние сме на мнение, че трябва да се върне казармата, защото мъжете станаха по-разнежени от нас“, коментираха момичетата.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел Йорданов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново