Отпускат близо 10 000 лв. за ремонт на военни паметници

Публикувано на вт, 10 Сеп. 2019
83 четения

Близо 10 000 лв. получава област Велико Търново за ремонт на военни паметници. Това съобщи за “Янтра ДНЕС” народният представител Милен Михов. С 5000 лв. ще бъде цялостно обновен монументът на загиналите във войните герои от село Поликраище, община Горна Оряховица. За ремонт на паметника на загиналите във войните “Майка България” в Павликени са отпуснати 700 лв., а за този в свищовското село Деляновци – 4000 лв.
Според Закона за военните паметници (ЗВП) този вид монументи са публична общинска собственост, обяснява депутатът. Изключение правят само паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.
В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до областните комисии “Военни паметници” или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в МО е изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени, или завършени. Отпуснатите за това средства са в размер на 300 000 лв.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново