Отново затварят държавата

Публикувано на пн, 23 Ное. 2020
5357 четения

Въвеждат нови мерки в държавата заради COVID-19. Те бяха обявени на извънреден брифинг от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Първата е удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца или до края на март 2021 г. Предлага се преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси. Спират се също всички видове колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси, включително частни тържества.
Продължава забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.
Здравните власти предлагат още преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечение – ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др. Те ще могат да работят само за доставки на храна по домовете. Затварят се също всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски и услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги. Спира се провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии.
„Не може да си позволим да губим животите на хората – лекари, учители, на възрастни и на млади хора. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията на лекарите. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателя на България. Предложих тези мерки да влязат от петък”, заяви проф. Костадин Ангелов. Здравният министър посочи, че ще се направи всичко възможно мерките да бъдат отслабен за Коледа.
По време на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната, която надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102 % и това нарежда България е на 11-о място по заболеваемост в Европа. На регионално ниво има известни различия, но тревожното е, че продължава ръстът при лицата, приети за болнично лечение. За Великотърновска област последните три седмици са регистрирани по над 400 случая на заразени с COVID-19. За периода 9-15 ноември заразените са 461, а за последната седмица – 16-22 ноември – 446 инфектирани. Същевременно продължава да расте броят на заразените медицински лица, като активните в момента случаи са 87, както и броя на приетите за лечение в болница – 196 души.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново