Отново откриха колиформи в минерален извор във Вонеща вода

Публикувано на вт, 7 февр. 2023
399 четения

Колиформи са установени в минерален водоизточник във Вонеща вода. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция относно качествата на питейната вода за месец януари. В тази връзка е изпратено предписание до директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“ за провеждане на проучване за установяване на причините за влошените микробиологични показатели на минералната вода. През ноември отново бяха установени отклонения в минералния водоизточник в селото – ентерококи, ешерихия коли и колиформи.
При направените изследвания през януари е установено, че водата за питейно-битови цели във Вонеща вода също има отклонения и не отговаря на необходимите изисквания. В пробата са открити Ешерихия коли и колиформи. От здравната инспекция са изпратили предписание до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване качества на питейната вода във Вонеща вода, отговаряща по микробиологични показатели на Наредба No9 на здравното министерство.
Броят на регистрираните случаи на чревни инфекциозни заболявания за периода са 24. От тях 21 случая са на ентероколит, 2 на роатвирусен гастроентерит и един на хепатит. От инспекцията посочват, че няма доказана причинна връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода в региона.
Общо 12 населени места в областта са на режимно водоподаване – великотърновското село Ресен, селата Усои, Майско, Буйновци, Средни колиби и Раювци в община Елена, Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка и Димча в община Павликени и село Бяла река в община Сухиндол.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново