Отличиха победителите в конкурса „Ден на производителя“

Публикувано на пн, 23 ян. 2023
2349 четения

Над 81 проби за вино и ракия и над 30 кулинари със солени и сладки ястия се включиха в традиционната надпревара „Ден на производителя“. Събитието се проведе за 14 пореден път и е организирано от ПГТ „Д-р Васил Берон“, Съюза на енолозите в България и ТД “Трапезица-1902”. Конкурсът се проведе в комплекс „Момина крепост“ на Ксилифор. Водещ на събитието беше Мила Велчева, а за доброто настроение на присъстващите се погрижи оркестър „Оникс“ със солист Петър Георгиев, както и дисководещите Даниел Тилков и Иво Брусев.
На първо място в категорията „Хляб и хлебни изделия“ победител е Изабела Чорбаджийска с нейните сладки плодове, а на второ място са учениците от ПГТ „Д-р Васил Берон“, които се включиха с тирамису. Техни подгласници са Йордан Йорданов, класиран на трето място с неговата баница с тиква и локум и Милка Христова, която е на четвърто място с нейните скалички.
Победител при кулинарните шедьоври е Златина Николова, която участва с пълнен никулденски шаран, а след нея се нареждат Иво Брусев, Ивелин Иванов и Красимира Друмева, които представиха филе „Елена“, покрекло и зелеви сарми по родопски.
В категорията напитки призовото място за домашна ракия завоюва Христо Иванов с неговата гроздова ракия, на второ се нареди Атанас Атанасов, а на трето и четвърто място са Венелин Алтънов и Георги Цветанов. На пета позиция е мускатовата ракия на Блажин Блажинов.
При домашното червено вино победител е Христо Иванов, а Недко Христов е втори, на трета позиция е Лазарин Лалев, а на четвърта – Недко Христов. И четиримата участваха с мерло. На пето място е Йордан Мухтаров, който участва със сира, а на шеста позиция е Илия Клинчев и неговото мерло и каберне фран.
При розето първото място отиде за Сание Томова, която участва с пино гри и пино ноар, а Недко Христов бе класиран на второ, трето и четвърто място. При бялото вино първо място спечели Йордан Мухтанов с неговото бяло пенливо шардоне, а Петър Тахринов е втори, участвайки с алиготе. На трето и четвърто място са съответно Недко Христов и Йордан Мухтанов, които се включиха със совиньон блан. В категорията ликьори бе отличен Петър Друмев, който представи оранчело – екстракт от портокалови кори.
Весела БАЙЧЕВА
сн. ТД „Трапезица-1902“

loading...
Пътни строежи - Велико Търново