Отличиха гимназията по туризъм на форум на ЮНЕСКО в Сибир

Публикувано на пт, 20 май 2016
808 четения

Учителят по физика Нели Георгиева и единадесетокласничката Деница Георгиева единствени представяли България на форума в руския град Ханти-Мансийск. сн. личен архив

Учителят по физика Нели Георгиева и единадесетокласничката Деница Георгиева от Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” се завърнаха с награда от международен форум в Сибир, организиран от ЮНЕСКО. Единствено двете търновки са представяли България в Международната екологична конференция в руския град Ханти-Мансийск. В него са участвали учители и ученици от още седем държави – Русия, Армения, Молдова, Казахстан, Финландия и Словения. Повече от 120 представители от тези държави и от окръга домакин са представили свои разработки и презентации, а българският екип е спечелил наградата за най-добър проект.
Престижната конференция се подготвя от Министерството на външните работи на Русия, Комисията на ЮНЕСКО за Руската федерация и правителството на окръг Югра. Гимназията във Велико Търново е участвала с презентацията на два свои проекта. Единият е посветен на Търновските височини и дългогодишната изследователска дейност на учениците по описване и опазване на животинските и растителните видове в региона. Вторият е за Ивановските скални манастири и за откритата там пещера, в която се предполага, че е живял първият Търновски патриарх – Йоаким I. Откритието преди време направи възпитаникът на училището Иван Йорданов, който посещава единствения в страната ученически спелеоклуб, създаден от Евгени Коев, учител в училището. За своята откривателска дейност Иван беше награден от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Презентацията на тези два проекта е донесла престижната награда за Нели Георгиева и Деница, които са получили и грамоти за най-активни участници във форума. Двете са стигнали до Сибир след предварително кандидатстване и са били допуснати от международното жури, което е оценявало ученическите проекти. След това г-жа Георгиева е избрала Деница да направи официалната презентация заради отличното владеене на английски език и активната работа на момичето по проектите.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново