Откриват парка с миниатюрите под Царевец на 22 септември

Публикувано на вт, 25 Юли 2017
2954 четения

Подготвят терена от 15 декара, върху който ще се намира паркът.

Започна изграждането на парка “Търновград – духът на хилядолетна история”. Идеята на инвеститорите семейството Александър и Наталия Меншикови от Украйна е най-новата атракция на старата столица да бъде открита на 22 септември – Деня на Независимостта. Тяхната фирма “Национална компания Украйна на Балканите”ООД, регистрирана по българското законодателство, вече е сключила договор с Община Велико Търново, съобщи Маринела Джартова, началник на отдел “Управление на собствеността” в общинската администрация.
Екип на “Янтра ДНЕС” видя, че в момента се извършва подготовка на терена от 15 декара, върху който ще се намира паркът. Той е разположен точно под Балдуиновата кула на Царевец в местността Френк хисар. Вече са готови голяма част от около 40-те макета, които ще бъдат поставени на първия етап от изграждане на парка.
Сред миниатюрите на знакови исторически и природни забележителности, които жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят, са крепостта “Царевец” и паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът “Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата “Успение Богородично” във Варна, Античният театър в Пловдив. Заложени са също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър и др. Те ще бъдат изработени от съвременни пластмаси, които са предназначени за използване под открито небе. Изработват се във фабриката на инвеститорите в Украйна, които ще стопанисват атракцията в продължение на 10 години. Украинците са декларирали, че възнамеряват да вложат около 2 млн. евро в обекта.
Паркът ще отвори нови 15 работни места, като инвеститорите обещават да дават в местната хазна по лев за всеки посетител на атракциона.
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново