Откриват паметна плоча на академик Стефан Додунеков

Публикувано на ср, 9 Ное. 2022
190 четения

Паметна плоча на акад. Стефан Додунеков ще бъде открита в алеята “Личности на България с принос за В. Търново”. Официалното ѝ откриване е на 10 ноември – четвъртък, от 15,00 ч. Идеята за нея е на инициативен комитет, в който участват видни математици, учени и преподаватели, тъй като тази година се навършват 10 години от кончината на академик Стефан Додунеков, който е един от най-заслужилите и уважавани български математици.
Стефан Додунеков е роден на 5 септември 1945 г. в Килифарево. Завършва висшето си образование във ФМИ на Софийския университет през 1968 г. Става професор през 1990 г., чл.-кореспондент на БАН през 2004 г., а четири години по-късно става академик.
Директор е на Института по математика и информатика към БАН от 1999 до 2012 г. Председател на Съюза на математиците в България от 2001 до 2012 г. Също така е президент с два мандата на Математическия съюз на Югоизточна Европа. Има над 35 г. активна преподавателска дейност в български и чуждестранни университети. Има 124 научни труда, а публикационната му дейност включва три книги, 12 учебника и учебни пособия за средните училища. Видният учен има и 15 авторски свидетелства за изобретения.
Алеята “Личности на България с принос за В. Търново” е създадена през 1997 г. с решение на Общинския съвет. Тя е оформена в парковото пространство до Художествената галерия “Борис Денев”. В Алеята се поставят паметни знаци на изявени личности, допринесли с дейността си за развитието и утвърждаването на В. Търново в различни области.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново