Откриха учебната година във Филиала на Медицински университет – Варна

Публикувано на пн, 14 Сеп. 2020
1206 четения

С тържествено откриване стартира новата учебна година във великотърновския филиал на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. Церемонията започна пред самата сграда с водосвет за здраве, благоденствие и успехи, отслужен от отец Славчо Иванов. Това е петият випуск, след откриването на филиала през 2015 г., с което във В. Търново беше възстановена възможността за висше образование по здравни грижи, прекъснато през 2007 г. със закриването на бившия Медицински колеж.
Сред официалните гости на празника бяха областният управител проф. Любомира Попова, кметът на В. Търново инж. Даниел Панов, Росица Димитрова – директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“, Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование“, инж. Розалия Личева от Регионално управление на образованието, д-р Стефан Филев и д-р Иван Иванов – директори на болниците във В. Търново и Г. Оряховица, и др.
„Скъпи първокурсници, добре дошли в голямото академично семейство на Медицински университет – Варна . Желая ви много здраве, много ентусиазъм и много смелост. Добре дошли при нас“, заяви директорът на филиала доц. Диана Димитрова.
„Тази учебна година в първи курс приемаме 23 медицински сестри и 13 акушерки. Успяхме да изпълним на 85 % плана за прием във Филиала, което е много добър знак, защото в годината, която е посветена на акушерството и сестринството – 2020 г., ние имаме един много добър прием на студенти, които кандидатстват по първо желание при нас“, посочи още доц. Димитрова. Тя отчете, че студентите от първия випуск, който завърши миналата година, вече работят в болниците във В. Търново и региона, както и в столични лечебни заведения.
Доц. Димитрова прочете приветствие от името на ректора на Медицински университет – Варна, проф. д-р Красимир Иванов. „Вие прекрачихте прага на един от най-модерните и динамично развиващи се университети в България. Горди сме, че всяка година през нашите врати влизат най-добрите, тези, които са успели да се преборят с непрекъсващо нарастващата конкуренция“, се казва в поздравителния адрес.
Своя поздрав отправи и Йоана Браткова, дипломирала се с отличие като акушерка.
Кметът инж. Даниел Панов, по чиято инициатива беше открит филиалът, също поздрави първокурсниците.
„Тази сграда е една от най-старите в сферата на образованието и аз също съм учил тук. Затова винаги, когато прекрачвам прага й, го правя с респект. Най-хубавото е, че тази сграда е пълна със съдържание и хора, които ще дадат всичко от себе си, когато се дипломират, за да бъдем всички ние по-здрави“, заяви кметът инж. Даниел Панов. Той сподели, че по-малкият му син също поема по стъпките на медицината, започвайки да учи в МУ – Варна и въпреки важния ден за неговото семейство, той е избрал да остане в старата столица, за да поздрави първокурсниците. Сред тях е и Анна Дюкенджиева от Г. Оряховица. „Избрах да уча за медицинска сестра, тъй като това е професия, с която можеш да помагаш на хората и по този начин се чувстваш полезен. Знам, че професията не е лесна, но смятам, че с усилие и желание всичко се постига“, сподели бъдещата медицинска сестра.
В края на тържеството курсовите ръководители връчиха студентските книжни на първокурсниците.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново