Откриха олтар на богинята покровителка на Николопис ад Иструм

Публикувано на пт, 14 Сеп. 2018
248 четения

Олтар, изработен в чест на богинята Тюхе – покровителка на Никополис ад Иструм, е най-новото откритие в римския град, съобщи археологът д-р Иван Църов. Той е открит под настилката на малкия площад в югозападния ъгъл на форумния комплекс, на 1,5 м под намерения в началото на месеца релеф, върху който е изобразена гладиаторска битка. Находката е с формата на куб с размери 80/80/80 см. Върху него е изписано на старогръцки език „На добрата Съдба! Този прекрасен олтар посвети на богинята – градската Тюхе, Конкордиан, иконом на града“. Преводът е направен от Николай Шаранков, който е най-добрият класически епиграф у нас и работи в Националния археологически институт в София.
„Надписът е по една класическа епиграма на Демостен, но тук е леко променен в поетичен стил и в рима. Тепърва предстои да бъдат направени епиграфски изследвания. По-интересното е, че тази длъжност, която е имал Конкордиан – иконом на града или градски иконом, за първи път се среща в Никополис ад Иструм“, уточни д-р Иван Църов, директор на Регионалния истрическия музей във В. Търново и ръководител на разкопките в Никополис ад Иструм.
Това е второто значимо откритие този сезон, след като в началото на септември бе намерен изключително ценен релеф, върху който е изобразена гладиаторска битка. Досега в България има само три подобни изображения, доказващи, че по нашите земи са се провеждали гладиаторски двубои. Върху релефа са изобразени два вида гладиатори – класически, въоръжен с къс меч, шлем и щит, и ретиарий, изобразен с тризъбец, кама, мрежа и специален протектор, обхващащ част на гърдите и ръката.
Разкопките в Никополис ад Иструм продължават до края на септември. В момента се работи в последната непроучена югозападна част на форума. През 3 в. мястото е било малък площад, който по-късно рухнал, в следствие на силно земетресение. През 5-6 в. градската администрацията се изнася на хълма Царевец, а част от местните жители остават в Никополис. Те премахват рухналите колони, заравяйки ги в огромни ями, които след това заравняват с пръст. Именно там са намеренеи и двете ценни хаходки от археолозите.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново