Откриха обновената сграда на СУ „Владимир Комаров“

Публикувано на пт, 17 май 2019
407 четения

Кметът на Община В. Търново инж. Даниел Панов откри официално обновената сграда на СУ „Владимир Комаров”. 2,4 млн. лв. са вложени в ремонта на учебното заведение по проект „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново”. Със средствата беше направен вътрешен и външен ремонт с подмяна на ВиК инсталация, смяна на фаянсовите облицовки по стените и подовете в мокрите помещения, подмяна на електрическата инсталация и облагородяване на дворното пространство, като е създадена достъпна среда за хора с увреждания. Осигурено е ново оборудване в класните стаи.
„Щастлив съм, че имам възможността да открия обновената база на СУ „Владимир Комаров“. От построяването на училището, преди повече от 40 г., не са правени ремонти на сградата. Сега виждаме една обновена база, която е направена за по-доброто образование, за бъдещето на нашите деца. Винаги образованието е било приоритет. Още по времето на Стефан Стамболов, когато е бил министър-председател на България, образованието и инфраструктурата са поставени като основни приоритети на нашата държава. Тогава България тръгва напред. И днес образованието е сред приоритетите на правителството. Надявам се тази обновена база да върне децата в класните стаи“, заяви инж. Даниел Панов. Той съобщи, че за тази учебна година записаните деца в първи клас са с 8 повече в сравнение с миналата година. Градоначалникът подчерта че още при избирането му за председател на НСОРБ през 2016 г. са били отворени програмите на ЕС, които две години рпеди това са спрени. Това е позволило с близо 500 млн. лв. европейски средства са бъдат обновени 400 училища в цялата страна.
По време на откриването кметът на старата столица съобщи, че от 1 юни в училището ще има назначен допълнитлено охранител на половин щат, който ще се грижи за опазването на новите игрища в двора на училището. Така децата от квартала ще могат да ползват спортните площадки и съоръжения след учебните занятия до 21,00 ч.
„Убеден съм, че днешният ден ще бъде незабравим, белязан с много радостни преживявания, с гордост от постигнатото и надежда за бъдещето. Модернизиратнето на образователната среда ще допринесе за повишаване качеството на образованието и ще осигури здравословни и безопасни условия за децата“, заяви директорът на училището Янаки Лазаров и благодари за подкрепата от страна на общинската администрация. Той допълни, че през следващата учебна година ще бъде разкрита нова специалност – „Автоматизация на производствените процеси”. За професионалната подготовка на средношколците със съдействието на „Кроношпан” предстои да бъде оборудван специален кабинет.
Откриването на обновената сграда продължи с богата музикална програма, подготвена от деца от училището. Сред официалните гости на празника бяха още зам.-кметът Снежана Данева – Иванова и Зорница Кънчева – Миладинова, ръководител на проекта за обновяване на образователната инфраструктура.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново