Откриха новия физкултурен салон на ПМГ „Васил Друмев“

Публикувано на ср, 13 сеп. 2023
923 четения

С нов физкултурен салон, IT сектор и прилежащото им пространство Природоматематическата гимназия „Васил Друмев“ във В. Търново ще посрещне възпитаниците си за новата учебна година. „Тези новости ще дадат възможност на Гимназията да премине в един нов етап на своето развитие, както в обучението на своите ученици, така и в развитието на спорта“, каза Ангел Гушев, директор на ПМГ и благодари на всички, помогнали да се случи това. Във връзка с повода той връчи плакети на кмета на В. Търново Даниел Панов, на Венцислав Спирдонов, председател на ВТОбС, на Антоанета Андреева, председател на Общинския координационен съвет на СБУ и др.
„Винаги мой приоритет в управлението е било образованието, затова десетки детски градини, ясли и училища в общината са обновени. Това показва, че просветата в нашия град е на добро ниво, което показват и резултатите на Природо-математическата гимназия. От над 1000 училища в България тя е на 39-то място на държавните зрелостни изпити, за което благодаря на всички учители и ученици за постигнатите резултати. Горд съм, че имаме такива учебни заведения в старопрестолния град, и когато чувам да се говори с респект за В. Търново”, каза в приветствието си кметът Панов. Той подчерта, че ПМГ дава отличен старт в кариерното развитие на своите възпитаници и пожела съграденото да се оценява и пази. От името на Общината, градоначалникът подари на училището ваучер за електронно табло, което да бъде поставено в новия физкултурен салон. Кметът връчи и грамоти на учители от гимназията за отлично представяне на 19-ата учителска спартакиада с международно участие, на която заеха призовото 4 място.
В началото на учебната 2022/2023 г. беше създадена възможност Гимназията да премине на едносменен режим. През лятото на 2023 г. училището представи проект към МОН за доразвиване на съществуващия STEM център в направление „Роботика и киберфизични системи“ и „Математика и информатика“. Направена беше реконструкция на втория етаж, която осигури още една класна стая и два компютърни кабинета. Изцяло беше променена и визията на главния двор чрез подмяна на настилката. Предстои озеленяване на района около изградения физкултурен салон. Модернизирането на материалната база е с цел превръщане на училището в привлекателна територия за учениците. Всичко това стана възможно благодарение на партньорството на Община В. Търново, в лицето на кмета и неговия екип, както и на МОН, припомниха водещите на събитието
Реконструкцията и модернизацията на сградата на ПМГсе осъществяват по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на МОН, а осигурените средствата са в размер на 1 365 800 лв. IТ секторът е с площ 450 кв. метра и е разположен на приземния етаж на училищната сграда, а спортният сектор е с разгъната площ над 500 кв. метра. Новият салон е разширен на юг и на изток, спрямо предходния, игрището му е с размери 24 на 13 метра, а предвидената трибуна прави залата многофункционална.
На откриването на новия физкултурен салон присъстваха: Валентин Михайлов, зам.-областен управител на В. Търново, Розалина Стефанова, председател на Обществения съвет на ПМГ „Васил Друмев“, Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община В. Търново, доц. д-р Милен Михов, Надя Петрова, директор на Дирекция „Обществени поръчки“ в Община В. Търново, инж. Динко Кечев, директор на Дирекция „Строителство и устройство на територията“, арх. Никола Лалев и целия проектантски екип, Венцислав Дончев, управител на фирмата-изпълнител, Петко Павлов управител на Общинско предприятие „Спортни имоти и прояви“, Бончо Генчев, председател на Регионалния съвет на БФС във В. Търново, почетният гражданин на старата столица Антоанета Селенска и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново