Откриха музей на църковното дело в храма “Св. Йоан Предтеча” в Церова кория

Публикувано на ср, 8 ян. 2014
597 четения

Музей на църковното и просветно дело в Церова кория отвори врата вчера в притвора на храма “Свети Йоан Предтеча” в селото. Историческият кът носи името “По стъпките на предците” и е създаден по иницатива на местните хора с доброволен труд и дарения. В експозицията са събрани интересни документи от историята на църквата, старинни книги и над 20 фотоса. Те представят свещениците, служили в храма, както и бележити висши духовници, които са родом от Церова кория.
Църквата в това село единствена във Великотърновска епархия носи името на свети Йоан Кръстител. Храмовият празник вчера беше отбелязан със света литургия и водосвет, които отслужи отец Сергий. След това той освети и курбан за здраве, като жертвеното животно беше предоставено от местния арендатор Георги Арабаджиев.
Първият храм в Церова кория е построен още през XVII век и също е посветен на св. Йоан Предтеча. Точната година на неговото изграждане не може да се посочи, но за съществуването му говори издаденият от турската власт ферман през 1834 г. за строителството на сегашната църква. Копие от този документ може да се види в храмовия музей.
Църквата е преустроена два пъти. През 1908 г. е съборена старата дървена камбанария и на нейно място се изгражда нова. Голямата камбана е донесена от Австрия от градинарите Стефан Гушев и Панайот Стоянов. При вдигането й с въжета, за да я поставят на камбанарията, я изтърват и тя се пуква. От нея изливат две камбани – голямата и средната. Най-малката е донесена от Русия от градинаря Никола Славчев през 1912 г. През 1929 година се извършва преустройство и в църквата. Разширяват се прозорците, изгражда се женското отделение и се поръчват нови икони на иконописеца Атанас Велев от Велико Търново. Обзавеждането на църквата започва още след нейното строителство, главно чрез дарителство на икони, като от архивите става ясно, че до 1944 г. тя притежава общо 110 икони.
В Церова кория са родени редица бележити висши духовници. Само през ХIХ век шест души от селото са били игумени на Капиновския манастир. Йеромонах Нафталим например е ръководил светата обител цели 52 години. Той е учил в килийното училище на манастира и духовното училище в Света гора, където изучава гръцки и турски език. Тези негови качества са оценени и от поп Стойко Владиславов, който през 1794 г. е игумен на Капиновския манастир и по-късно ръкоположен за епископ Софроний Врачански. Гордост на селото са епископ Флавиян Попов, за който се знае, че е бил игумен на Рилския манастир, архимандрит Неофит – игумен на Етрополски манастир, митрополит Иларион Пенчев Неврокопски и други.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново