Отиде си Марин Бодаков

Публикувано на ср, 8 сеп. 2021
5074 четения

На 50-годишна възраст внезапно почина Марин Бодаков – поет, литературовед, журналист и преподавател. Бодаков е роден на 28 април 1971 г. във Велико Търново. Завършва ЕСПУ „Кирил и Методий“ (дн. Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“) в родния си град и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в сп. „Български месечник“, а след това е литературен редактор във вестник „Култура“. Съветник е по въпросите на културата в Кабинета на Председателя на Народното събрание Георги Пирински. Главен асистент по жанрове в печата, публицистика и художествена критика в Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор е по журналистика.

Бодаков е носител на наградата за най-добра поетична книга „Иван Николов“ (съвм. с Румен Леонидов), на отличието „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“, на „Христо Г. Данов“ (съвм. с Милена Кирова и Ангел Игов) в категория „Представяне на българската книга“ за 2015 г., на Националната литературна награда „Памет“ в годината на Константин Павлов. Съдружник в издателството за детска образователна книжнина „Точица“ заедно със съпругата си – преводачката и детска писателка Зорница Христова, и преводачката Валентина Бояджиева.

Бодаков е автор на стихосбирките: „Девство“; „Бисквити“; „Обявяване на провала“; „Ангел в зоопарка“; „Наивно изкуство“; „Северна тетрадка“; „Битката за теб“; на книгата с интервюта на литературни преводачи „Преведе от…“; на монографиите „Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“, „Кой „уби“ критиката?“, част от които издадени от великотърновски издателства. Съставител е на „Иван Вазов и…“ и съавтор на книгата „Детето зад чина“, заедно със Зорница Христова.

Поклон пред паметта му!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново