Отбелязваме 150 години от безсмъртието на Левски с поредица от събития

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
217 четения

За децата и учениците от всички училища в старопрестолния град и общината е организиран Общински конкурс „Моят Левски“ . До 31 януари в Общински детски комплекс ще се приемат творби в областта на изобразителното изкуство и литературата. Те ще бъдат оценявани от професионално жури. Победителите в конкурса ще бъдат обявени и наградени на церемония в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 15,00 ч. на 17 февруари. Отличените произведения ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде представена на таблата в центъра на Велико Търново – пред Факултета по изобразителни изкуства. Експозицията ще е на разположение на жителите и гостите на града от 17 февруари до 5 март.

Част от събитията е традиционната инициатива „Музей в куфар“, която се реализира близо 10 години от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Музейни специалисти ще представят в детски градини и училища лични вещи, документи и други артефакти свързани с Апостола. Сред тях са орарът (дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва) и пищовът „Гасер“ на Апостола, снимка с автограф, чергата, с която се е завивал в къщата на баба Мота и снимка на сина й Христо Караминков (Бунито) – съратник на Левски.

В навечерието на 150-а годишнина от безсмъртието на Васил Левски ще се състои и среща-разговор с ученици за живота, делото и заветите на Дякона. С младите хора ще разговарят историците проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Петко Петков и доц. д-р Светла Атанасова. Събитието е н 16 февруари от 15,00 ч. в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

На 18 февруари паметта на Апостола ще бъде почетена с общоградско поклонение пред паметника на бележития българин в центъра на старопрестолния град. Началото е в 18,00 ч., а програмата включва военен ритуал за поднасяне на венци и цветя, литературна композиция, представена от ученици, официални слова, откриване на възпоменателен знак и проверка от почетни роти.

сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново