От „Помощ за животните” алармират: “Няма институция, която да следи за изоставяне и малтретиране на животни”

Публикувано на чт, 10 Ян. 2019
222 четения

За десетки случаи на изоставени поколения на домашни любимци в кашони и торбички около пътища и контейнери сигнализират от регионалната неправителствена организация „Помощ за животните”. През м.г. доброволците са помогнали на 135 животни в беда, като между тях има наистина фрапантни случаи на насилие над кучета и котки.
Радостина Герганова, един от активистите на НПО-то, разказва, че тя самата е била свидетел на изоставяне на домашни животни на пътя. Случката се разиграла в близост до наказателния паркинг във В. Търново, където дори има видеонаблюдение. „Обърнах се към полицията, в началото ми казаха, че това е сигнал, който трябва да подам към Общината, аз обаче вече бях говорила с тях и те ме насочиха към МВР. Описах в полицията всичко подробно по случая, оттам ми казаха, че ще предприемат действия, но до момента поне аз не съм информирана да има развитие по сигнала”, сподели Радостина.
Има и още два случая на изхвърлени животни, за които сме напълно наясно чия е вината, допълни тя. “Отново звъннах в Общината да ги уведомя, казаха ми, че няма какво да направят, поисках да отида и да подам писмена жалба, но отново ме увериха, че няма смисъл и няма какво да направят по въпроса. Няма никакъв контрол над собствеността на домашни любимци”, каза още доброволката.

От м.г. е задължително кучета да имат поставени чипове с номер, който се въвежда в системата на БАБХ. Задължително е и всяко куче, независимо дали живее във вила, на село или в апартамент, да е регистрирано в Общината. Оказва се, че никой не следи за изпълнението на тези задължения, така че когато доброволците намерят животни на пътя по никакъв начин не могат да докажат чии са те, а дори и да се знае, никоя институция не реагира.
В закона за защита на животните ясно е описано, че изхвърлянето на домашен любимец или нежелано поколение подлежи на финансова санкция. Опитът на доброволците обаче показва, че няма институция, отговорна за проследяването и санкционирането на тези престъпления.
От м.г. в страната, включително и в община В. Търново, съществува звено „Зоополиция”, в което работят полицаи, следящи най-вече за организиране на боеве с гръбначни животни или за сигнали за жестокости и насилие. МВР е контролен орган, така че дейността по закрила на животните трябва извършва съвместно с органите на Министерството на земеделието, Агенцията по храните, както и местната власт. Никой от тях обаче няма ангажимент към защитата на четириногите, твърдят доброволците от „Помощ за животните”.

Александра ДИМОВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново