От читателската поща: Недопустимо е участието на ученици в рекламни кампании на частни дружества

Публикувано на пт, 8 Ное. 2019
450 четения

Уважаема г-жо Личева, уважаеми г-да редактори на в-к “Янтра ДНЕС”,
с настоящото писмо желая да изразя несъгласието си от въвличането на образователна институция, каквато е ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново в рекламни мероприятия на частни акционерни дружества и използване на учениците за намиране на път към семействата с цел реклама и разширяване на пазара.
На 5.11.2019 г. дъщеря ми ми, в рамките на организирано от училището мероприятие, заради което е било коригирано и ежедневното разписание на учебните занятия, е участвала в рекламна кампания на ЗАД “NN България” и НПО “Инициатива за финансова грамотност”. Рекламната кампания, прикрита под формата на “иновативен образователен подход” се е провела под формата на безплатен театрален спектакъл, наречен “Въртележка на парите”, организиран в залата на Община Велико Търново. Според раздадените на децата рекламни материали, спектакълът има за задача да даде познания по финансова грамотност, което само по себе си не съдържа нищо лошо.
Подобни познания обаче биха могли да бъдат предоставени и без раздаването на визитни картички, без предлагането на безплатни детски книги срещу предоставяне на лични данни на имейл-адрес marketing@….., с цел различни лица “и упълномощени представители” да “установят контакт” и да предоставят финансови продукти и услуги. Натрапването на логото на “NN България” ЗАД, раздаването на визитни картички и въобще проявата на съвместна дейност на НПО “Инициатива за финансова грамотност”, “NN България” ЗАД и ОУ “Св. Патриарх Евтимий” създава в обществото представа за въвличане на образователната институция в практики за формиране в децата на доверие към точно определена финансова институция, в безкритично приемане на финансови модели и опит за предизвикване на интерес и влияние в семейството.
Разбирам и подкрепям необходимостта от получаване на финансова грамотност от страна на учениците и съм убедена, че такава се получава в рамките на различни учебни програми или други училищни дейности. По никакъв начин обаче на съм съгласна, използвайки училището, т.е. с благовидни мотиви, да бъде провокиран интерес и да бъде създаван пазар за определени финансови продукти, както и да се осигурява реклама на финансови дружества и НПО. Сигурна съм, че за подобна проява са налице всички разрешения и съответствия с нормативни и др. документи, но така също и съм убедена, че разрешенията са получени “на ръба” на законното и допустимото.
Надявам се, че ще бъдат взети мерки за недопускане на участие на училищата и използване на учениците в подобни рекламни кампании. Смятам, че ръководството на ОУ “Св. Патриарх Евтимий” би трябвало да се стреми към получаване на обществено одобрение за дейността си и към подобряване на образователните резултати, а не към формиране на “гръб” от организации, преследващи единствено търговски резултати.
Прилагам снимки на раздадените рекламни материали.
С уважение,
Ванина Николаева, родител на ученичка в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, гр. Велико Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново