От читалище “Надежда” отчетоха успешния си проект “Дивите лебеди”

Публикувано на чт, 8 Дек. 2022
368 четения

Успешната реализация на своя проект, свързан със създаването на драматичен спектакъл за деца “Дивите лебеди” по приказката на Андерсен, отчетоха от читалище “Надежда” във В. Търново. Той е насочен към широката театрална аудитория и е със специален фокус върху ученици от началните класове в градовете В. Търново, Г. Оряховица и Елена. Постановката обедини двете любителски читалищни формации – Младежкия театър и балетната школа “Класика”.
“Този спектакъл – драматизация по приказката на Андерсен, е предизвикателство за младите хора, но и за възрастните, защото носи не само усещане от среща с приказна история, но е и среща на актьорското и балетно изкуство под майсторско визуално оформление и режисура”, подчерта арх. Донка Колева, председател на читалището и ръководител на проекта.
За ангажиране на по-голяма аудитория през изминалите месеци бяха представени общо 5 спектакъла: премиерата на 19 май в читалище “Надежда” във В. Търново, на 31 май в МДТ “К. Кисимов”, на 8 октомври в НЧ “Напредък 1869” в Г. Оряховица, на 15 октомври в НЧ “Напредък 1863” в Елена и на 7 декември във великотърновското СУ “Емилиян Станев”. Така освен че децата посетиха театъра и читалищата, за да гледат представлението, и актьорският състав посети училище, за да подари на учениците едно вълнуващо преживяване, посочи Виолета Белчева, секретар на НЧ “Надежда” и координатор на проекта.
За привличане на нови участници в творческите формации на читалището се организираха и проведоха 3 творчески ателиета с ръководители Стефан Методиев, Марин Удварев и Силвия Калоянова, които бяха осъществени по график с новите приятели на читалището от Частна детска занималня “Мечо пух”. “Заедно с тях играхме откъси от приказката, обличахме дрехите на актьорите, танцувахме полонез, рисувахме лебеди, бяхме на голямата сцена, гледахме заснетия спектакъл”, разказа арх. Колева.Тя посочи още, че за популяризирането на творческите формации и на спектакъла са изработени афиши и покани, направени са публикации в онлайн платформите Facebook и Youtube , изработен е рекламен клип/трейлър и е заснета постановката на спектакъла в МДТ “Константин Кисимов”.
“Със спектакъла “Дивите лебеди” обогатихме културния и образователния живот на гражданите. По този начин успяхме да подпомогнем поддържането и развитието на творческия потенциал на любителите в изкуствата и адаптирането им към кризата, да популяризираме българското любителско изкуство по достъпен и интерактивен начин, да приобщим детската и младежка публика, създадохме нови познанства, публики и творчески партньорства”, подчерта арх. Колева.
В създаването на спектакъла взеха участие: Стефан Методиев – адаптация и постановка, Марин Удварев – хореография, Силвия Калоянова – художник, Десислава Петрова – костюми, и изпълнителите: Йолита Георгиева, Диан Дачев, Иля Александров и балетна школа “Класика”.
Проектът “Драматичен спектакъл за деца “Дивите лебеди” по приказката на Андерсен на НЧ “Надежда 1869” е финансиран с 14 978 лв. по програма Любителски изкуства 21 на Национален фонд Култура.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново