От четири години отец Зоран храни бедни горнооряховчани

Публикувано на пт, 15 май 2020
1909 четения

Близо 80 души ще получават храна, приготвена в социалната трапезария на храма “Свети Трисветители” в Горна Оряховица. Единствената църковна кухня за бедни в региона вчера отново отвори врата, след като беше затворена по време на извънредното положение. В нея утеха и помощ намират хора, част от които са сред доайените на града и са дали много за неговото развитие. Днес, за съжаление, те са сред хората, които се нуждаят от подкрепа, разказва отец Зоран Мамучевски, предстоятел на църквата в кв. “Пролет”.
Трапезарията към храма съществува от 4 г., като първоначално функционира само събота и неделя, разчитайки изцяло на дарения от миряни. “Идеята за социалната кухня се позовава на думите от Евангелието, в което се казва “Това, което искате да правят човеците на вас, правете го и вие”, т.е., помагайки на хората се опитваме да направим това, на което ни учи християнството. А именно да правим добро за хората, които са в нужда, защото църквата е тази лечебница, която се грижи не само за душата, но се старае да помогне и на телесното, в случая като нахраним гладните”, разказва отец Зоран.
Ползващите услугите на социалната кухня са разделени на три групи. Първата е най-многобройна и включва горнооряховчани с много ниски доходи, а във втората са тези, които временно са изпаданали в затруднение – нямат работа или са в процес на търсене на препитание. В третата група са бездомните, които нямат друга алтернатива. Първоначално кухнята започва да храни 30 души, като постепенно техният брой се увеличава. През 2019 година социалната трапезария започва да осигурява обяд четири дни в седмицата – вторник, четвъртък, събота и неделя. “Нашето желание беше от тази година да започнем да работим всеки ден, без понеделник, т.е. шест дни в седмицата. Искахме да започнем още през март, но заради коронавируса се наложи да затворим кухнята, докато отмине извънредното положение”, допълва отец Зоран. За нуждаещите се тези два месеца се оказват много трудни. От местно заведение се свързват с отец Зоран с желанието да предоставят останалите през деня порции на най-бедните. “Това е пример как Бог се грижи за нас, хората, защото, виждайки нуждаещите се, които всеки ден ме питаха кога ще отворим отново, се появи дарител и благодарение на него все пак успяхме да помогнем на тези в най-голяма нужда”, споделя свещеникът. От вчера работата на социалната кухня отново ще осигурява топла храна – от вторник до неделя включително. За приготвянето на храната се грижат две пенсионирани готвачки, а за пакетирането и раздаването се включват доброволци.
“Слава богу, има хора, които ни помагат и виждайки работата на трапезарията, проявяват своята социална ангажираност. Имаме дарители, които ни подкрепят ежедневно, като фурна, която ни предоставя хляб, помагат ни също фирми с осигуряването на месо или друга подкрепа, но без тях няма как да се справим. Получаваме и индивидуални дарения от граждани, които отиват и купуват продукти за кухнята, разбира се, всеки според възможностите си”, допълва отец Зоран. Според младия свещеник през последните години хората стават все по-отговорни към околните и когато припознаят дадена кауза, се включват с желание в нея. Благодарение именно на дарителите през последните четири години енорийската кухня продължава да дава надежда на мнозина и да намира нови съмишленици за благородната кауза.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново