От септември пускат електронните табла на спирките във В. Търново

Публикувано на вт, 9 авг. 2022
1584 четения

През септември се очаква да заработят електронните табла, монтирани на част от спирките на градския транспорт във В. Търново. Изграждането им е по проекта за интегриран градски транспорт, като към момента са монтирани 22 табла. Целта е да се подобрят транспортната среда и информираността на гражданите, ползващи градския транспорт. Фирмата изпълнител е “Консултантска агенция по информационни технологии” ЕООД, с която Общината има сключен договор на стойност 90 235 лв. с ДДС.
На последващ етап се планира такива табла да бъдат поставени и на ключови спирки във всеки квартал в старата столица. На тях ще се изписва информация за маршрутните линии, тяхното направление и времето до пристигане на следващото превозно средство. Електронните табла ще бъдат настроени с изградения контролен център, разположен в Общината. В него чрез GPS устройства, монтирани в автобусите, ще се следи за тяхното позициониране и ще се подава информация към електронните табла. За изграждането на контролния център Община В. Търново сключи през юни м. г. договор с фирма “Тикси” АД, който е на стойност 849 860 лв. без ДДС.
В момента се събират данни от транспортните фирми колко устройства са необходими за монтиране в автобусите, обслужващи градските линии, след което ще започнат и техническите проби. Планира се от следващия месец реално да стартира системата, като освен улеснение за гражданите по този начин Общината ще може да осъществява контрол относно спазването на графиците на градския транспорт. Също така ще може да се направи анализ и корекция на съществуващото разписание на автобусните линии, уточниха от местната администрация.
По проекта за интегриран градски транспорт се предвижда също така доставка и монтаж на информационно-комуникационна техника за изграждане на паркинг-система с информационни табла за паркиране. Системата ще осигурява контрол на достъпа и таксуването (вход, изход, заплащане) на територията на пет общински паркинга, като информационните табели ще предоставят актуална информация за свободните паркоместа. Два от петте паркинга са двата буферни – при Френхисар, който е почти готов, и при бившето Сержантско училище, чието изграждане предстои да започне. Те ще имат връзка помежду си с трите електробуса, закупени от Общината.
Пешеходният надлез над ул. “Магистрална” също е част от проекта за интегриран градски транспорт. Предстои да бъде издаден Акт 16, с което да бъде въведен в експлоатация, уточниха от Община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново