От непочистени стълби на възлови места проплакаха великотърновци

Публикувано на пт, 11 Ян. 2019
582 четения

Пет дни, след като заваля сняг, на възлови места във В. Търново все още има непочистени стълби, по които ежедневно минават стотици хора. За това алармираха граждани в редакцията на “Янтра ДНЕС”. Такива могат да се видят до Кооперативния пазар в посока към стадион “Ивайло” и ПМГ “Васил Друмев”, до Пионерския дом.
“Тротоарите в центъра на града са почистени много добре, както и стълбите до съда, но на други места ме е страх да минавам. На места снегът започна да се топи, но като застудя стана още по-лошо – заледиха се”, сподели 78-годишната Стоянка Георгиева, която живее до Пионерския дом.
Застудяването през последните дни доведе и до други екстри – образуването на ледени висулки в тунелите на входа на В. Търново, които от години плачат за ремонт. Това налага ежедневното им почистване, обясниха от Областно пътно управление. Все още няма яснота кога точно ще бъдат ремонтирани, въпреки че ексминистърът Николай Нанков призна, че са едни от най-опасните в страната. Ремонтните дейности бяха обещани да бъдат направени още миналата година заради наличието на течове и лед по откосите през зимата, което допълнително ги уврежда. Облицовката е напукана, а на места дори липсва и пада непосредствено върху пътната настилка. Експертите са установили и корозирали стоманени елементи.
Тунелът “Велчова завера” е с дължина 178 м, а “Боруна” е 141 м, като двете съоръжения са част от международния път I-5 (E85) Русе – Велико Търново. Построени са в периода 1969-1974 г. и от пускането им в експлоатация до сега не е извършван основен ремонт. Преди няколко години изцяло беше демонтирано осветлението в тунелите, след като част от неработеща огромна лампа се строполи пред преминаващ автомобил и по чудо инцидентът се размина без жертви.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново