От днес издават карти за безплатно пътуване на децата до 10 години

Публикувано на ср, 1 февр. 2023
1527 четения

От днес започва издаването на карти за безплатно пътуване на децата до 10 навършени години. Досега от тази възможност се възползваха само малчуганите до 7-годишна възраст. Промяната е във връзка с постановление на Министерски съвет от миналата седмица, като мярката ще продължи до края на календарната година и предвижда безплатно пътуване на всички деца до 10 години в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт.
Картата се издава от Общината по постоянен или настоящ адрес на родителите или от организация/лице, на което кметът на Общината е възложил издаването на картите в съответствие с чл. 36, ал. 4 от Закона за автомобилните превози. За Община В. Търново е фирма “Алекс ОК”, а за Община Г. Оряховица – фирма “Надежда”. За издаването на карта на служителите се предоставят документ, удостоверяващ настоящ или постоянен адрес на родителите и акт за раждане на детето.
В междуселищния транспорт децата ще пътуват безплатно с нулев билет, който се издава срещу представяне на копие на акта за раждане на детето.
Съгласно решението на Министерски съвет, облекчения се предвиждат и за учащите и пенсионерите. Учениците в дневна форма на обучение с навършени 10 години и студенти редовно обучение, включително докторанти в редовна форма, от днес ще пътуват със 70 на сто спрямо определената редовна цена по действащата тарифа на съответния превозвач.
На фирма “Надежда” ученическа и студентска карта за 1 месец за всички линии е със 70 % намаление от редовната цена (80 лв.) и става 24 лв. Същата отстъпка от 70% важи и за другия превозвач.
Пенсионерите ще пътуват с 40 % намаление спрямо определената редовна цена по действащата тарифа на съответния превозвач. Това значи 48 лв. на месец за всички линии и 35 лв. на месец за 1 линия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново