От благоустроено и пълно с живот село днес Самоводене е занемарено, споделят местни пред MK “ГЛАС НАРОДЕН“

Публикувано на нд, 22 окт. 2023
319 четения

От живописно, благоустроено и пълно с живот село преди години днес Самоводене се е превърнало в занемарено селище, със затворена църква, буренясали детски площадки и конфликтни пътни участъци за деца и възрастни хора, които пресичат главния път Русе- Свиленград с префучаващи тирове. Това стана ясно от разговорите с местни жители, в т.ч. и кандидати за местното управление на В. Търново, свързани със Самоводене, по време на предизборната среща на МК „ГЛАС НАРОДЕН“.
Кандидатът за кмет на селото Валентин Къндев, подкрепян от „ГЛАС НАРОДЕН“, който е роден и до днес живее в Самоводене, е категоричен, че е нужен цялостен „рестарт“ на селото.
„С течение на годините виждам, че трябва да се направи един рестарт на системата. Хората, които идват с намерение да са кметове по ЗМСМА, са в повечето случаи просто фигуранти. За мен Самоводене, освен като родно място, е кауза!“, споделя Къндев. „Процесите, които се случват, изглеждат необратими- църквата „Света Ирина“ вече е заключена, в нея не се служи, читалището, което развиваше културна дейност през годините, библиотеката, са в окаяно състояние, това са центрове на културата, които не трябва да се занемаряват! В Самоводене имаме основно училище, което е пред закриване, такава голяма материална база, а в него са към 20 деца – не мога да го приема това нещо! Детската градина също е в окаяно състояние“, посочи Къндев.
Бившият служител на МВР, който в момента е експерт в български и международни охранителни компании, подчертава, че инфраструктурата е опасна за възрастни и деца: „По улиците в селото няма маркировка, почти никъде няма пешеходни пътеки…, а през центъра на селото преминава главен път Русе- Свиленград. Това създава предпоставки за ПТП” и допълва: „Това са все проблеми, които смятам, че със съвместни усилия бихме могли да ги решим! Моят професионален и житейски опит може много да ми помогне в това отношение, аз съм диалогичен човек и винаги ще търся подкрепата и идеите на хората!“
Кандидатите на МК „ГЛАС НАРОДЕН“ представи водачът на гражданската листа, бившият ректор на ВТУ и почетен гражданин на В. Търново проф. Христо Бонджолов. „ Ние сме при вас, за да ви кажем, че ще подкрепим гражданското общество, ще се опитаме да го изправим на крака – колкото можем и с каквото можем, да се противопоставим на игричките, да спрат да се подиграват с нас! Тук сме хора с физиономии, като всеки е направил нещо – и за себе си, и за обществото, и за хората, с които работи! Затова и приех поканата на целия отбор – да застана отпред, защото така мисля, че е правилно – университетът, образованието да води! Нашата листа е за участие в общинския съвет, където ще се решават проблемите на хората. Не само във В. Търново, но и в малките населени места“, посочи той.
Няколко кандидати от МК „ГЛАС НАРОДЕН“ са свързани с близкото до В. Търново село. Гергана Евтимова е наследница на два големи рода в селото – Ганцарови и Кабаиванови, и пази скъпи спомени от ваканциите си. „Всъщност беше прекрасно – преди много години селото беше оживено, пълно с деца! За съжаление, в момента това го няма! Въпреки, че продължават да се купуват къщи и да се заселват хора, инфраструктурата е лоша – обрасли са пътищата, има много порутени и занемарени пътни участъци. Стадионът беше в окаян вид, преди години на този стадион тренираха ежедневно деца, провеждаха се футболни срещи, беше с много дорба настилка, реновиран….До миналата седмица беше в окаяно състояние и благодарение на няколко доброволци от нашата местна коалиция, този стадион придоби вида на стадион! Преди години в една махала – „Бялата пръст“ , бе дарена една детска площадка, но за съжаление и тя към днешна дата е в много лошо състояние“, посочи Евтимова.
Димитър Манолов, също родом от Самоводене, призна с болка: „Изключително ми е болно мястото, в което на всеки един ъгъл имам спомени с моите приятели, да изглежда по този ужасяващ начин! Тъжно е, тъжно е, но не безнадеждно! Затова сме готови, заедно, каквото и да ни коства, каквото и да ни струва да го направим! Заедно – уличка по уличка, камъче по камъче, дръвче по дръвче…“ Манолов призова своите земляци да подкрепят МК „ГЛАС НАРОДЕН“, за да се промени облика на селото: „Сега може да се възползвате от всеки един нас, има какво да ви дадем- повярвайте! Едно ви гарантирам – ако ние сме достатъчен брой общински съветници, такъв дискомфорт ще им направим в новия общински съвет, че ще ги болят главите дълго време! И тези злоупотреби всячески ще бъдат прекъснати“, обеща той.

Местна коалиция „ГЛАС НАРОДЕН“ е под №68 в интегралната бюлетина за общински съветници във Велико Търново. Купуването и продаването на гласове е престъление!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново