От 15 януари приемат заявления за подмяна на печките на твърдо гориво

Публикувано на нд, 12 Ян. 2020
4322 четения

От 15 януари започва приемът на документи за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво – дърва и въглища, във В. Търново. Смяната им е по пилотна схема на интегрирания проект на шест общини – Столична община, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата. Заявленията ще се приемат в Информационния център на Общината всеки работен ден от 10,00 до 14,00 ч., а крайният срок е до 16 март включително.
За старата столица се предвижда да бъдат подменени отоплителните уреди на 548 домакинства. Изпълнението ще е в две последователни фази – пилотна и основна.
В първата ще бъдат обхванати общо 70 домакинства, а в последващата основна фаза ще се подменят отоплителните уреди на още 478 домакинства. Финансирането е осигурено по програма Life+ на Европейската комисия.
Необходимо условие е жилищата да бъдат в териториалния обхват на схемата. Районите за интервенция са определени след социологическо проучване и на базата на концентрацията на домакинства със стари и замърсяващи отоплителни уреди. Именно това е и фокусът на интегрирания проект – намаляване на замърсяването от битово отопление с дърва и/или въглища. Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно новите отоплителни уреди, заедно с монтаж и демонтаж на старите печки, като гаранционният срок е 5 г. Кандидати, които са подали документи за участие по настоящата покана за пилотната фаза, но не са класирани, могат да бъдат кандидати и по основната фаза с вече подадената документация, уточняват от местната администрация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново