Освежават пътната маркировка през пролетта

Публикувано на пн, 30 ян. 2023
141 четения

През пролетта предстои освежаване на пътната маркировка във В. Търново в рамките на осигуреното финансиране. Това заяви кметът Даниел Панов в отговор на питане на общинския съветник Димитър Чолаков относно състоянието на пътната маркировка в града.
“Отправям към вас въпрос, задаван ежедневно от хора, които все още не са свикнали с местните условия или пък просто не искат да свикват. И въпросът е много простичък: Защо по улиците на В. Търново масово липсва пътна маркировка? Не мисля, че е необходимо да обяснявам важността на пътната маркировка, включително и в градски условия. На места, дори и пешеходните пътеки едва си личат, да не говорим за друг вид указателни символи върху пътното платно”, посочи Димитър Чолаков.
В отговора си кметът Даниел Панов посочи, че пътната маркировка подлежи на износване в резултат на нейната експлоатация. Редица фактори оказват влияние на устойчивостта и скоростта на износване – брой преминаващи автомобили, типът и налягането в гумите, скоростта на движение и др., посочи градоначалникът.
“Относно твърдението, че масово липсва пътна маркировка в гр. В. Търново, общинската администрация е предоставила във Великотърновски общински съвет информация за състоянието на инфраструктурата около училищата и детските градини, в това число и хоризонталната пътна маркировка, приета с 32 гласа “за” и нито един против и “въздържал се”, заяви Даниел Панов. Той посочи, че проблемът с безопасността е от първостепенно значение за администрацията и през 2022 г. от “Организация на движението, паркинги и гаражи” са направили 3200 кв. м надлъжна и напречна хоризонтална пътна маркировка. Допълнително са поставени 95 нови светодиодни пътни знаци в района на детските ясли, градини и училищата. През пролетта на тази година се планира при подходящи метеорологични условия да се извърши поетапно полагане на пътна маркировка – нова такава, както и възстановяване на повредени елемент от съществуващата маркировка. Приоритетно ще се положи в централната градска част, по основните транспортни артерии, по бул. “България” след преасфалтирането му, както и пред учебните заведения, посочи Даниел Панов.
“В отговора се говори за твърдение, че липсва пътна маркировка. Да не би да съм сбъркал града, когато съм правил това видео, вижда ли се пътна маркировка освен избледнелите пешеходни пътеки”, попита Димитър Чолаков. В подкрепа на думите си той представи и видео, на което се вижда липсата на пътна маркировка в различни части на града.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново