Оркестърът на СУ “Емилиян Станев” свири в помощ на деца в нужда

Публикувано на пн, 19 Дек. 2016
190 четения

Ученическият духов оркестър на СУ “Емилиян Станев” ще зарадва публиката във Велико Търново с обичани произведения от световната класика. Малките големи музиканти отново ще свирят в помощ на свои съученици и приятели в неравностойно социално положение. Коледният благотворителен концерт ще се проведе на 20 декември от 18 ч. в Голямата зала на Общината. Тези, които искат да подкрепят каузата на децата, могат да си закупят билет на стойност, каквато те решат, тъй като входът е по желание.
На сцената ще излязат 27 ученици от музикалните класове на преподавателите Йордан Цветанов и Иван Иванов, които за поредна година са основни организатори на събитието. Оркестрантите са от 2 до 12 клас, а заедно с тях ще свирят и бивши възпитаници на училището, които вече са студенти. Един от тях е кларинетистът Иван Памуков, който е носител на куп отличия от национални конкурси. От тази година той е първокурсник в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. В концерта ще участват още Димитър Петров и Християн Морунов, който следва музикална педагогика във ВТУ.
Най-малък сред солистите е второкласникът Симеон Витанов от ОУ “Бачо Киро”. Александър Чотов и Дейвид Палеников са третокласници, Нертай Махмудов е в 6 клас, а малкият барабанист Ванислав Хаджипетков е в 3 клас.
Истинско коледно приключение с някои от най-известните класици, като Бах и Моцарт, са подготвили музикантите за своята публика. Гостите в залата ще чуят обичани български маршове, жанрови пиеси за духов оркестър, произведения на съвременни български композитори. Една от композициите е написана специално за оркестъра от покойния Христо Георгиев от Горна Оряховица и ще звучи в негова памет.
Голяма част от оркестрантите вече свирят с нови инструменти от Германия. Те са купени със съдействие на училищното ръководство със средства от бюджета на СУ “Емилиян Станев”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново