Оперната звезда Христофор Йонов се снима в исторически филм

Публикувано на ср, 14 авг. 2019
319 четения

Оперната звезда Христофор Йонов участва като актьор и консултант по оръжията във филма “Смутни времена”, който се снима в Родопите по епоса на Вера Мутафчиева. “Лентата пресъздава периода около 1800 година, известен като Кърджалийските времена. Това е най-страшното от многото страшни времена, преживяни от българите и от всички други жители на османската провинция на Балканите. И в документите от епохата, и в спомените на съвременниците, и в историческите изследвания Кърджалийското време дълго е неясна мъглявина, чиято разрушителна мощ преживяват две човешки генерации. Голямото достойнство на изследването на Вера Мутафчиева е, че то “подрежда хаоса”, обяснява известният великотърновец.
“Смутни времена” представя в детайли последователния ход на събитията и отговаря на въпросите защо, кога точно и как във втората половина на XVIII век избухва неудържимата стихия на размирието, на всеобщото зло. Това е документален филм с игрални елементи”, пояснява Йонов.
Филмът е продуциран от националното сдружение “Хайдути”, създадено преди няколко години в Пловдив. То е поканило като свой партньор великотърновския клуб по стрелба с преднопълнещо оръжие с черен барут, който оперният певец създаде преди време.
Йонов припомни, че негови оръжия са използвани и в друг исторически филм – “Възвишение”, който беше заснет по романа на едноименния роман на Милен Русков.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново