Опасна подпорна стена в центъра на Велико Търново

Публикувано на пт, 14 юни 2019
3302 четения

Опасна подпорна стена в центъра на Велико Търново може да рухне всеки момент. За това сигнализираха читатели на “Янтра ДНЕС”. Укрепителното съоръжение се намира на ул. “Стефан Стамболов” на тротоара на Старите хали. Оттам ежедневно минават стотици великотърновци и много туристи на път за Самоводската чаршия. До него се намира и автобусна спирка на градския транспорт.
Подпорната стена е силно деформирана и поддаването на огромните каменни блокове към тротоара се забелязва и с просто око. Парапетът също е почти напълно разрушен. От него стърчат арматурни железа, а огромни парчета висят над главите на минувачите. Една от причините според хората, които живеят в района, са автомобилите, паркиращи от горната страна на ската, близо до Къщата с маймунката. Вероятно тежестта на колите на паркинга е довела до поддаването на стената. Отделно има течове, които също влошават конструктивното състояние на съоръжението.
“Запознати сме с проблема и наблюдаваме мястото. Там има проблем и с отводняването, но ще направим проверка и ще бъдат взети мерки”, обеща зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев.
Често подобни проблеми остават незабелязани. Преди две години се срина част от подпорна стена на ската, върху който е построена Стара болница, а масивните каменни блокове паднаха на ул. “Бузлуджа”. От Община В. Търново тогава извършиха обследване на мястото. Експертите констатираха, че не става въпрос за свлачищни процеси и обещаха да поправят щетите, както и да наблюдават района.
И в годините назад също е имало подобни инциденти. Преди време се срути част от подпорната стена на ул. “Цар Иван Асен” срещу църквата “Св. 40 мъченици”. Преди това се свлече срещуположният ѝ край, като тогава причината за рухването бяха установени свлачищни процеси и високите води на р. Янтра вследствие на обилни валежи.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново