Опасен мост дебне шофьори

Публикувано на чт, 15 Авг. 2019
3351 четения

Огромни дупки зеят по рушащия се стоманобетонен мост над р. Белица в покрайнините на Дебелец. Ямите по пътното платно се превръщат в истинско приключение за шофьорите, принудени да минават на зиг-заг в опита си да избегнат препятствията. Състоянието на асфалтовата настилка допълнително се влошава от преминаващите ежедневно оттам товарни автомобили.
Мостът е построен през 1988 г. и е в аварийно състояние и висока степен на риск. За обновяването му през декември 2018 г. Министерски съвет отпусна 320 000 лв. “Има изготвен технически проект. В момента текат съгласувателните процедури с другите институции и Басейнова дирекция, които ще приключат всеки момент, а след това предстои издаване на разрешителните документи за започване на ремонтните дейности”, заяви инж. Динко Кечев, директор Дирекция “Строителство и устройство на територията” в Община В. Търново. Той е категоричен, че няма опасност мостът да рухне, но е належащо укрепването му заради което беше осигурено и исканото финансиране от държавата.
Проектът за ремонт на моста предвижда възстановяване на насипите пред двата устоя и изграждане на защита против подкопаване от водите на реката, възстановяване на пътната настилка и подходите към съоръжението. Ширината на моста от 8,50 м ще бъде запазена, а тротоарите разширени от 1,25 на 1,30 м. Заложена е направата на нова пътна сигнализация – хоризонтална маркировка и пътни знаци, нов стоманен парапет и нови отводнители и дилатационни фуги. Ремонтът ще бъде извършен от “Пътни строежи – Велико Търново”. С реконструкцията на моста ще се възстанови конструктивната му устойчивост и товароносимост, ще се подобрят транспортните подходи към моста за осигуряване на безопасна транспортна връзка между Дебелец и кв. “Чолаковци”.
Съгласувателни процедури текат и за Каменния мост в Дебелец, който е емблема на градчето.
300-годишното съоръжение е паметник на културата и с години кметството чакаше финансиране от страна на държавата. Миналата година бяха отпуснати 220 000 лв. за обновяването му, след като съоръжението пострада сериозно от придошлата река Белица и довлечените трупи по време на наводнението от 19 юни 2014 г. Тогава бяха почти напълно разрушени каменните парапети, имаше увреждания по устоите на моста и настилката.
На финалната права е укрепването на моста Килифарево – Плаково, което стартира преди няколко месеца. Парите за ремонта бяха отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново